Yasmin Nilson, som själv sitter i rullstol, berättar vad du inte ska göra när du träffar en person med en funktionsvariation. Foto: SVT

Så ska du inte bemöta en rullstolsburen – hör Yasmin förklara

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Sverige har snabbt minskat under de senaste åren, men inte för människor som har en funktionsnedsättning. För att ta död på fördomarna har Mälardalens högskola anordnat en dag fylld med fakta, inspiration och konkreta tips.

Inkludera mera var namnet på den två dagar långa konferensen som hölls i Västerås och Eskilstuna i veckan. På plats fanns drygt 800 personer från bland annat Landstinget Sörmland, Region Västmanland och Mälardalens högskola.

Genom olika inspirationsföreläsningar och fakta har målet med konferensen varit att prata mångfald och bemötande.

”Fortfarande många fördomar”

Enligt arbetsförmedlingens siffror uppger 70 procent av de offentliga arbetsgivarna och drygt 30 procent av de privata att det råder brist på utbildad personal.

Samtidigt finns den efterfrågade kompetensen exempelvis bland de drygt 60 000 personerna med en funktionsnedsättning som i dag är öppet arbetslösa. Men enligt Arbetsförmedlingen ser arbetsgivarna fortfarande fler problem än vinster med att anställa någon med en funktionsnedsättning.

– Det råder fortfarande många fördomar och man är rädd att det ska kosta pengar eller tid och resurser som man inte har, säger Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Kampanj ska visa vinsten

Arbetsförmedlingen försöker med sin egen kampanj Gör plats förklara för arbetsgivarna om den stora vinsten att anställa alla människor, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller ej.

En av huvudpersonerna i kampanjen, Yasmin Nilson, som suttit i rullstol sedan 15-årsåldern, föreläste på konferensen och gav konkreta tips på hur en bör bemöta en person med funktionsnedsättning.

Missa inte tipsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.