Hör Marina Arkkukangas om att förebyggga fall med hjälp av den specialutvecklade träningsappen – och hur övningarna kan minska fallrisken med 40 procent.

Träningsapp för äldre utvecklad i Sörmland ska minska fallolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag dör fyra äldre personer och över 50 000 äldre behöver sjukhusvård varje år till följd av fallolyckor.

– Fallolyckor sker i alla åldrar, men man kan se att ju äldre man blir, desto större risk är det att man råkar ut för en fallolycka, säger forskaren Marina Arkkukangas vid Forskning och Utveckling i Sörmland.

FoU finansieras av Region Sörmland och länets kommuner. Tillsammans med en arbetsgrupp bestående av forskare, fysioterapeuter och pensionärer har Marina Arkkukangas utvecklat en träningsapp baserat på träningsprogrammet Otago, från Nya Zeeland. Tanken är att med hjälp av talade instruktioner göra träningen mer lättillgänglig.

– Det är ett naturligt steg i utvecklingen att bemöta det stora hotet mot äldres hälsa som fallolyckor och att det är ett annat sätt att leverera träning på, säger Marina Arkkukangas.

80-plussare blir allt fler

Åldersgruppen 80 år och äldre är den grupp som beräknas öka mest dom kommande 10 åren, enligt Marina Arkkukangas.

– Med tanke på att fallolyckor ökar med åldern och har man kommit upp i åldern 80+ säger man att varannan person drabbas varje år, säger hon.

Fördel under pandemin

Men når man ut till den gruppen som verkligen behöver det här med en app?

– Många äldre använder sig av digitala verktyg och nu under pandemitider är det en fördel att kunna hantera träningen själv i hemmet och kunna lyssna på instruktioner, säger Marina Arkkukangas.

Marina Arkkukangas är doktor i vårdvetenskap och har forskat på fallolyckor de senaste 10 åren. Träningsappen Otago är gratis och finns för både Android och IOS.

I videoklippet ovanför hör du hur övningarna kan minska fallrisken med 40 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.