– Man måste skjuta av valparna också. Annars kommer eländet för oss som håller tamboskap att fortsätta.
Sköt Vulko
Det var i april 2007 som fårbonden Kaj Sjunnesson sköt vargen Vulko som rymt från Kolmårdens djurpark. Då hade den unga varghannen redan varit på besök två gånger. Se SVT Sörmlands inslag där Kaj berättar om hur han sköt vargen.
– Fyra av mina största finaste baggar slet han bakmuskulaturen av och bet i strupen. Han åt på ett djur, säger Kaj Sjunnesson.
Upplevelsen av vargattackerna kommer han aldrig att glömma.
– Du sover med öppet fönster, du hör djuren hela nätterna. Jag lovar dig det ligger och gnager hela nätterna. Du kan inte tänka på någonting annat. Det är kolsvart och du hör djur bräker.
Påfrestande upplevelse
– Man undrar hela tiden: Är det varg på gång nu? Vad kan jag göra? Du kan ingenting göra. Knäckande, knäckande.
Men ska inte vargen ha rätt att få finnas till?
– Ja, men där vargen sköter sig. I sin naturliga problem. Problemvargarna som inte kan uppföra sig i de här markerna måste tas bort.
Utsattes för hot
Sjunnesson varnar för att de 30 fårfarmar som finns kvar i landet kan bli ännu färre annars.
Efter skjutningen var det många som stöttade honom och tyckte att han gjort rätt.
– Jag fick dunkar i ryggen. Folk var glada att någon vågade.
Men han fick också ta emot hotbrev.
Hur var den här upplevelsen?
– Den var inte rolig. Jag var stolt när jag hade skjutit vargen eftersom jag hade skyddat mina djur. Det var min huvuduppgift. Det är inte lätt att ta en varg på bar gärning ska jag tala om.
”Våra kompisar”
Sjunnesson känner ägarna av Molstabergs sätteri utanför Gnesta som under sommaren förlorat fler än 50 tackor i vargattacker.
– Jag tycker synd om dom och lammnäringen. Den här besättningen är bland de större i landet. De kommer inte palla trycket. Det handlar om våra kompisar som vi har jobbat med länge. Vi hittar dem döda i hagen. Det är klart att det blir konflikter.
Igår mottog länsstyrelsen i Stockholm en begäran om skyddsjakt från Jägarnas riksförbund.
Jakt på varg – så säger lagen
Jaktlagens 28 § ger rätt att skjuta i nöd. Något som Kaj Sjunnesson gjorde och som innebär ansvarsfrihet.
”Har en björn, varg, järv eller lo angripit och skadat eller dödat tamdjur och finns det skälig anledning att befara ett nytt angrepp, får tamdjurets ägare eller vårdare utan hinder av fredning eller bestämmelserna i 9 § döda det angripande djuret, om det sker i omedelbar anslutning till angreppet.”
Bestämmelser om skyddsjakt på varg finns i jaktförordningen, 23 a och b §§.
Reglerna är strikta. I korthet innebar det att det endast kan bli aktuellt med skyddsjakt i de fall det inte finns någon annan lämplig lösning. Vidare får det jakten inte försvåra ”upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde”.
Skyddsjaktens syfte ska vara att förhindra allvarlig skada på exempelvis boskap.
Ansökan om skyddsjakt ställs till länsstyrelsen. Beslut fattas sedan av Naturvårdsverket. Naturvårdsverket kan också fatta beslut om skyddsjakt på eget initiativ.