Över 50 arbetssökande med olika bakgrund kom för att träffa arbetsgivare. Foto: SVT

Flen satsar på matchmaking för att få ner arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Flen har den tredje högsta arbetslösheten i landet. Kommunen har därför lanserat ett initiativ där arbetssökande och arbetsgivare träffas och knyter kontakter.

Det var drygt 50 arbetssökande som dök upp på kommunens träff med förhoppning att hitta ett jobb.

Arbetslösheten i Flen ligger på 11,7 procent, vilket är tredje högst i Sverige enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

Kommunen: ”Behöver få ner arbetslösheten”

I Matcha Flen bjuder kommunen in både arbetssökande och arbetsgivare med syfte att matcha parterna med varandra och få ner arbetslösheten.

– Vi behöver få ner arbetslösheten. Det är många arbetssökande som inte befinner sig hos kommunens arbetsmarknadsenhet idag som kan ha behov av att få hjälp, säger Elin Fahlman Morgan, arbetsmarknadscoach på Flens kommun.

Flera anställningsintervjuer

På plats under den andra, av totalt tre träffar, fanns företrädare för ett bemanningsbolag.

– Bemanningsenheten på Flens kommun, som närvarade under den första träffen, har påbörjat flera anställningsintervjuer och har redan anställt en person, säger Elin Fahlman Morgan.

Kommunen ska genomföra ytterligare en träff i december. Därefter ska man utvärdera hur framgångsrikt initiativet varit och ta ställning till om fler träffar ska arrangeras.

Matcha Flen sticker ut

Förutom möjligheten att knyta kontakter med arbetsgivare har arbetssökande möjligheten att ställa frågor till Arbetsförmedlingen. Elin Fahlman Morgan menar att Matcha Flen skiljer sig från andra initiativ för att få arbetslösa i arbete.

– Det handlar om att vi skapar den naturliga mötesplatsen mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det är inte ett initiativ för just en grupp, utan för alla i Flen som söker jobb och för våra företag att ha en plats att rekrytera på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.