Enligt Jesper Schönbeck, som är företagsrådgivare för Arbetsförmedlingen i Sörmland, ser prognosen framåt vad gäller arbetslöshet bättre ut i länet än i resten av landet. Foto: Erik Kammerland /SVT

Arbetslösheten på nedgång i Sörmland: ”Stor efterfrågan på arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Början på året har inneburit en minskad långtidsarbetslöshet i Sörmland. Något som enligt Arbetsförmedlingens företagsrådgivare Jesper Schönbeck kan förklaras med en stark arbetsmarknad och satsningar på utbildning.

Både januari och februari visade på en minskad arbetslöshetsnivå i Sörmland. Från närmare 10 procent i fjol till 8,8 procent hittills i år. En trend som syns såväl bland inskrivna ungdomar som långtidsarbetslösa.

Förra månaden var det 227 färre ungdomar som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen jämfört med samma period förra året. Bland de som varit utan arbete i mer än två år gick siffran också ned. Från 4 284 i fjol till 4 069 personer i februari.

En utveckling som enligt Jesper Schönbeck går att förklara med att såväl Arbetsförmedlingen som kommunerna under de senaste åren satsat mer på att utbilda arbetslösa inom yrken där det råder brist på arbetskraft.

– Vi ser att både den långa och den riktigt långa arbetslösheten sjunker undan. Och det är jätteroligt att se, säger Jesper Schönbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.