Två vargar står på en sten i en skogsmiljö. Den ena vargen är något mer skymd av omgivningen, medan den andra står i en mer framträdande position. I bakgrunden syns gröna träd och rik vegetation som skapar en naturlig och vild atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dna-analyser av vargspår visar att det inte bara är en varg som varit närgången i centralorten i Malmköping. Vargarna på bilden har inget med Malmköping att göra. Foto: Paul Kleiven

Två vargar bakom angreppen i Malmköping – bryter mot vanliga mönstret

Uppdaterad
Publicerad

Katter har försvunnit, får har dödats och friluftsaktiviteter har ställts in efter vargens framfart i Malmköping. Nu visar dna-analysen, som länsstyrelsen har gjort av vargspår, att det inte bara är en – utan flera närgångna vargar i orten.

– Det är två individer som agerat parallellt. För oss är informationen i sig viktig och vi utgår från den när vi beslutar hur vi går vidare, säger Susanna Ärlebrant, enhetschef för landsbygdsutvecklingen och vilt på länsstyrelsen.

Ovanligt beteende

Enligt länsstyrelsen är vargarnas beteende ovanligt, men det betyder inte att de är farligare än andra vargar.

– Det är ovanligt att vargen bryter sitt jaktmönster och går in i samhällen. Vargar är stora potenta rovdjur, men de vargar som påträffats inne i Malmköping är inte farligare än andra.

– Man ska absolut har respekt för vargar, men även för andra vilda djur som älgar, till exempel.

Hör SVT:s reporter berätta om vilka åtgärder som har vidtagits för vargarna i Malmköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.