Hundägaren Camilla och en varg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte alla i Malmköping känner sig rädda för vargen – hör mer om det i klippet. Vargen på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: SVT

Ingen skyddsjakt på varg vid Malmköping efter att får dödades

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen skyddsjakt på varg i nuläget vid Malmköping efter angreppet där fyra får dog, enligt länsstyrelsen. Samtidigt kommer uppgifter om en varg som rör sig inne i samhället och försvunna katter.

Under natten till måndagen dödades fyra får i ett vargangrepp mellan Malmköping och Sparreholm. Men skyddsjakt är inte på bordet för det.

”Länsstyrelsen har inte möjlighet att ta skyddsjaktbeslut efter ett angrepp på får”, skriver vilthandläggaren Markus Södling i ett mejl till SVT Sörmland.

Varg i Sörmland

Södling förklarar att alla länsstyrelser arbetar efter Naturvårdsverkets riktlinjer om skyddsjakt efter stora rovdjur i den här frågan.

I videon: Hör varför det inte blir skyddsjakt efter ett angrepp.

En osäkerhet sprider sig i orten

På sociala medier delas videor och observationer som gjorts av varg i Malmköping den senaste tiden och katter som försvunnit tas upp. Samtidigt har Europaskolan ställt in friluftsaktiviteter efter att en varg synts till under en orienteringslektion.

När SVT Sörmland åker till orten är det en person som berättar att det har skapats en osäkerhet i grannskapet efter att vargen blivit så närgången.

– Hundar får inte gå fritt och katterna är inlåsta, de som finns kvar.

Personen har själv en katt som försvunnit och uppger att hen hörde när den blev uppäten av en varg.

Länsstyrelsen: Inte farligare än någon annan varg

Enligt länsstyrelsen ska dock den varg som påträffats inne i Malmköping inte vara farligare än vilken annan sörmländsk varg som helst.

Markus Södling förklarar att risken för farliga incidenter mellan människa och varg är mycket liten.

”Man ska absolut har respekt för vargar men även för andra vilda djur som älgar”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet