Vid en inspektion den 9 oktober upptäckte Arbetsmiljöverket flera missar hos företaget Senior Materials i Eskilstuna. Foto: SVT

Flera säkerhetsbrister hos Senior Material – får kritik av Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Bristande information om kemiska riskkällor och dåligt placerade ögonduschar. Arbetsmiljöverket kräver nu bättring av Senior Material i Eskilstuna efter en inspektion.

Inspektionen gjordes i början av oktober och närvarade gjorde bland annat vd:n för Senior i Europa, Frank Guo.

Besöket var planerat sedan en månad tillbaka.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

– Det var inget speciellt ovanligt med inspektionen och för att vara en så stor anläggning är det inte så mycket krav, säger Inger Berg, arbetsmiljöinspektör.

Arbetsmiljöverkets inspektörer skriver i rapporten att en del saker fungerar bra men de hittade också brister på tre punkter.

”De försöker göra rätt”

Det handlar om dåligt placerade ögonduschar, otydliga skyddsinstruktioner och bristande förteckning av kemiska riskkällor, till exempel det damm som bildas i verksamheten.

– Det känns som att de försöker göra rätt. De anlitar konsulter så att det blir enligt svenska regler, säger Inger Berg.

Bristerna ska vara åtgärdade senast den 13 december.

Rapporten nämner inte det omdebatterade ämnet metylenklorid.

Senior material flaggor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bakgrund i videon: Detta har hänt kring Senior materials fabrik i Eskilstuna. Foto: Arkiv/SVT

BAKGRUND: SENIOR MATERIAL I ESKILSTUNA

  • 2021 kom beskedet att Senior Material skulle etablera sig i Svista utanför Eskilstuna.
  • Det kinesiska företaget har av myndigheter fått dispens för användning av lösningsmedlet metylenklorid i produktionen.
  • Dispensen gäller från 1 juni 2023 och två år framåt, och kan sedan förnyas. Totalt 2 770 ton metylenklorid får hanteras i verksamheten. Senior har ännu inte börjat använda kemikalien. Den nya fabrik där den ska användas är under uppbyggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet