Flest överbeläggningar i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som måste ligga i korridorer eller på fel avdelning har ökat mellan 2014 och 2016, visar en granskning som Dagens Medicin har gjort av Sveriges 61 akutsjukhus med dygnsöppen akut.

Flest överbeläggningar i landet under 2016 hade Mälarsjukhuset i Eskilstuna, 11,7 per hundra disponibla vårdplatser.

– Grundorsaken är brist på personal som gör att vi har för få disponibla vårdplatser, säger Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef i Landstinget Sörmland, till tidningen.

Nytt arbetssätt

Maria Söderqvist, divisionschef för medicinsk service på landstinget Sörmland, menar dock att trenden är på väg att vända.

– Det vi ser är att överbeläggningarna efter sommaren faktiskt har minskat, säger hon.

– Vi har infört ett nytt arbetssätt som ska avlasta sjuksköterskorna. Vissa arbetsuppgifter, som sjuksköterskorna tidigare utförde, läggs nu på annan personal. Efter årsskiftet har vi också upplöst vårdplatsenheten, och nu har varje klinik ansvar för sina egna vårdplatser.

Högt i hela Sörmland

Faktum är dock att antalet överbeläggningarna på Sörmlands sjukhus, framför allt Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset, varit höga under de senaste åren.

– Så är det. Vi måste jobba än mer aktivt för att bli en attraktiv arbetsgivare så att vi kan locka sjuksköterskor och få dem att stanna i landstinget.

På en av de bättre sjukhusen i granskningen, Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, har man hittat ett framgångsrikt recept mot problemen, skriver Dagens Medicin. Genom metodiskt samarbete, rutiner och prioriteringar har sjukhuset fått ner överbeläggningarna till i genomsnitt 0,95 per hundra disponibla vårdplatser.

I snitt bland de granskade akutsjukhusen var antalet överbeläggningar per hundra vårdplatser drygt tre 2014, för 2016 var samma siffror drygt 3,5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.