Personen står vid en hylla på Fritidsbanken i Strängnäs med skridskor i olika färger och storlekar. Bakgrunden visar flera rader av skridskor, allt från barnstorlekar till vuxenstorlekar, organiserade på hyllorna. Personen håller i ett par skridskor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patricia Wallén, platsansvarig på Fritidsbanken i Strängnäs, berätta om flytten till de nya lokalerna. Foto: Nova Stark/SVT

Fritidsbankerna växer i Sörmland – Strängnäs expanderar efter ökad efterfrågan

Publicerad

Fritidsbankerna i Sörmland fortsätter att växa i popularitet. I Strängnäs har den ökade efterfrågan har lett till att man fått flytta verksamheten till större lokaler.

– Jag tror att det kan bero på att det har varit tufft ekonomiskt i många hushåll, säger Patricia Wallén, platsansvarig på Fritidsbanken i Strängnäs.

Den förra lokalen var 50 kvadratmeter stor, nu har fritidsbanken i Strängnäs bytt upp sig till 200 kvadratmeter i centralare läge.

– Vi växte ur vår förra lokal. För att möta kommuninvånarnas önskan på utlån så behövde vi ha plats för fler saker, säger Patricia Wallén.

Hon tror att den ökade efterfrågan beror på ekonomiska svårigheter i många hushåll.

– Men jag tror också att det är fler som vill röra på sig. Och att man vill återbruka och tänka på klimatet.

Är det lika många som vill skänka utrustning?

– Ja om man kollar i våra lokaler så kan man ju se att givmildheten är enorm i vår kommun. Det är jättemånga som skänker saker.

”Ökat drastiskt”

Den ökade efterfrågan på kostnadsfri utlåning av fritidsutrustning märks av på flera håll i Sörmland.

– Det har ökat drastiskt, säger Maud Andersson, arbetshandledare på Fritidsbanken i Katrineholm.

– Till Fritidsbanken i Flen hittar fler och fler, tror vi i alla fall, säger Carla Swensson, enhetschef för fritid och bokning på Flens kommun.

Får miljonstöd från regeringen

Nu har regeringen beslutat om att stödja Fritidsbankerna i Sverige med tio miljoner kronor. Det görs med syfte att främja barns fritidsaktiviteter, men stödet förväntas också hjälpa barn och unga med funktionshinder att få tillgång till behövlig utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.