Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några av fritidsbankens kunder om möjligheten att låna gratis. Foto: SVT

Sara lånar slalomutrustning på fritidsbanken i Eskilstuna: ”Ingen behöver känna sig utanför”

Uppdaterad
Publicerad

På Fritidsbanken i Eskilstuna finns närmare 8 600 artiklar att låna. Och verksamheten uppskattas av besökarna. 23-åriga Sara Alnaif, som lånar slalomutrustning inför en skidresa med vänner, menar att verksamheten ger samma förutsättningar för alla.

– Ingen behöver känna sig utanför, utan kan vara med i alla sporter.

Mest hektiskt är det veckorna 6, 7 och 9, det vill säga runt sportlovet, berättar Mikael Jansson, platsansvarig samordnare på Fritidsbanken. Det är skridskor som lånats ut mest och de slipas inför varje utlån.

– Vi har nog slipat omkring 4400 skridskor den här vintern, men då kan det vara många par som lånats fler gånger, säger han.

Utlåningen ökar

I dagarna byts skridskor ut till inlines. Vintern läggs i förråden och våren plockas fram. Varje år ökar utlåningen succesivt sedan starten i Eskilstuna 2018.

– Vi har lånat ut nästan 12 000 artiklar från första december förra året fram till i dag, säger Mikael Jansson.

En färsk rapport från Centrum för idrottsforskning visar att fritidsbankens geografiska plats är avgörande för vilka som kommer att låna utrustning. I Eskilstuna finns verksamheten i Munktellarenan men på somrarna har man tidigare varit ute i flera olika bostadsområden för att träffa barn- och unga på plats.

– Men då har det handlat om aktiviteter för dagen och prylar som bollar, skateboards och liknande, säger Mikael Jansson.

Om det blir något liknade det här året vet inte Mikael Jansson i dagsläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Jansson berättar i klippet varför man åker ut till bostadsområdena. Foto: SVT

En hälsofrämjande åtgärd

Genom att låna utrustning under två veckor ger låntagaren en chans att prova någonting nytt som man kanske fastnar för i framtiden, menar Mikael Jansson.

– Möjligheten att gratis prova på någonting är en möjlighet till fysisk aktivitet, avslutar han.

”Gemenskap” • ”Barn växer snabbt” •  ”Testa något nytt” – i videoklippet i topp på sidan hör du besökare om vad fritidsbanken betyder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.