Här vågar man öppna upp sig, hör fritidsledaren Melissa Röymo och utvecklaren Ara Lezan om arbetet på fritidsgården i Nyfors.

Fritidsgården försöker hitta ungdomarnas styrkor

Publicerad

På fritidsgården i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna förbereder man sig för att ta emot killgruppen. Fika dukas upp och stolar ställs i en ring.

– Det här har blivit en bekväm plats där man kan prata om annorlunda saker man kanske inte pratar om hemma, säger fritidsledaren Melissa Röymo.

Fritidsgården i Nyfors är en av flera träffpunkter i Eskilstuna som ska ge ungdomar en bättre fritid. Egna aktiviteter och idéer från ungdomarna styr i viss mån verksamheten. Här jobbar man också både med olika trygghetsskapande grupper.

– Hos oss vågar de öppna upp sig. Då pratar de om känslor och tankar, säger utvecklaren Ara Lezan på Ung fritid.

Trygghet i Eskilstuna

– Man märker att de vill vara med, de diskuterar och kommer själva med förslag på ämnen de vill ta upp, säger Melissa Röymo.

Försöker hitta ungas styrkor

Många av ungdomarna som går hit känner ett ansvar för sin fritidsgård, menar Ara Lezan.

– Då försöker vi fånga upp dem så de kan vara goda förebilder och skapa aktiviteter för andra ungdomar i området, säger hon.

– Alla ungdomar är bra på något och då lyfter vi dom styrkorna, säger Ara Lezan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trygghet i Eskilstuna

Mer i ämnet