Det kommunala dricksvattnet i Strängnäs kommer från Norsborgs vattenverk i Botkyrka kommun. Gorsingeholms vattentäkt har i många år varit Strängnäs kommuns reservvattentäkt. Trots det är det först nu som planerna på att skydda området blivit konkreta.
– Vad man kan se i backspegeln är att det har varit en lång demokratisk process. Det har funnits intressekonflikter och osäkerhet om man kan exploatera utan att försämra förutsättningarna för det här vattenskyddet, säger Kristina Svinhufvud, VA- och återvinningsstrateg på Strängnäs kommun.
502 stycken ska säga sitt
I området finns flertalet markägare och näringsidkare som nu ska få säga sitt om förslaget. Fram till 30 augusti pågår sakägarsamråd och 502 berörda personer har kontaktats.
Enligt Kristina Svinhufvud är förhoppningen att vattenskyddet ska träda i kraft under 2024. Vattenskyddsområdet gäller då bara på land och sedan ska en separat process inledas om vattenskydd för Mälaren.
– Ett önskemål är att det är klart 2026, säger hon.
Ser över expansion
Parallellt med detta utreder kommunen också hur och om det är möjligt att expandera verksamhetsområdet längs med E20, Gorsinge-Biskopskvarn-Grundbro. Här vill fastighetsbolaget Kilenkrysset i framtiden utveckla ett stort logisitikområde.
– Ska vi utöka det verksamhetsområde som finns, så måste vi ta hänsyn till om det blir ett vattenskyddsområde, säger Marie Jonsson samhällsbyggnadschef.
Kommer företag behöva flytta om det blir ett vattenskyddsområde runt Gorsingeholms reservvattentäkt? Hör Kristina Svinhufvud svara i videoklippet ovanför.