Amanda Sente i årskurs åtta lämnar in sin mobiltelefon hos Katarina Hedman i expeditionen på Gripsholmsskolan. Foto: Gripsholmsskolan

Gripsholmsskolan – nu en mobilfri skola

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Gripsholmsskolan i Mariefred en helt mobilfri skola. Alla elever lämnar in sina mobiler när skoldagen börjar, och hämtar ut dem när de slutar för dagen.

– Man behöver inte hänga över en mobil, och vi hoppas att eleverna ser ett värde av att man kan sitta i en soffa och prata. Vi hoppas att eleverna börjar umgås och prata med varandra igen, säger Ulrika Pernå, lärare på Gripsholmsskolan, till SVT Nyheter Sörmland.

Skolan har sedan tidigare ett mobilförbud (men inget krav på att lämna in telefonerna) men sedan i går måste alla elever från sexan till åttan lämna in dem på ett mobilhotell innan skoldagen börjar.

Mobilen i skolan

Skapat ett mobilhotell

– Vi har ett bemannat kansli där vi har gjort ett mobilhotell. Varje klass har en egen låda, och varje mobil har en egen plats. Man bockar av sig på en lista när man lämnat in den, och kvitterar ut dem när de går hem. Har man inte med sig en mobil skriver man det på listan, säger Ulrika Pernå.

Frågan lyftes för en tid sedan, och innan sportlovet togs ett enhälligt beslut om mobilförbudet.

– Det här har diskuterats länge av elever, lärare och föräldrar, och det var när vi hade ett föräldraråd innan sportlovet som beslutet togs. Där sitter det två föräldrar från varje klass, och alla röstade enhälligt på att mobilförbudet var en bra idé, säger Ulrika Pernå.

”Kan tycka olika”

Har det varit ett stort problem tidigare?

– Jag kan inte säga att det varit jättestort, de har varit duktiga. Men vissa har ju blippat med telefonerna och det har ringt ibland. Men det här är ett beslut som tacksamt tagits emot av de flesta.

Är det någon som har protesterat mot beslutet?

– Nej, man kan ha en annan åsikt men de respekterar reglerna som finns på skolan. Man kan tycka olika, men ingen har satt sig emot beslutet. Det är nog för att vi har bjudit in till diskussion om det också, och inte bara bestämt det. Reaktionerna har varit positiva. Alla lämnade in sina mobiler utom två som glömde det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilen i skolan

Mer i ämnet