En person sitter i en fåtölj, klädd i en röd väst och skjorta med ett mönster. Rummet är ljust med en köksmiljö i bakgrunden, där man kan skymta vitvaror. Bredvid fåtöljen står ett litet bord med en skål med bananer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gnestadandyn Gustav Wollert berätta om reaktionerna han skapar när han rör sig bland folk – och se honom visa upp en del av plaggen i garderoben. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Gustav i Gnesta klär sig som en dandy: ”Det är modernt”

Uppdaterad
Publicerad

Dandyn föddes på 1700-talet – men stilen är inte utdöd. Gustav Wollert i Gnesta har anammat estetiken som var typisk för en dandy.

–Jag har klätt mig så här sedan jag var tonåring, säger han.

När Gustav Wollert, 27, var liten såg han ett tv-program om antikviteter. Där och då föddes intresset för vintagekläder.

– Från början tyckte jag att kläderna var ganska löjliga, men sen insåg jag att kläder är mer än vad man har på sig, det är ett sätt att presentera sig själv.

Detta var en dandy – när det begav sig

När uttrycket dandy myntades syftade det på en person från medelklassen som försökte lura omgivningen att han tillhörde överklassen.

I dag klär sig Gustav Wollert som en gentleman, med kläder han fyndat på second hand och loppisar.

– Jag tycker om kläder från 1920 till 1950. Ibland har jag även 80-talsoutfits, och så gillar jag steampunk-stil.

Drivs av miljötänk

Gustav Wollert känner oro för miljön.

– Därför vill jag inte bidra till miljöförstöring, utan bidra till en mer hållbar livsstil. Därför föredrar jag äkta kvalité, som de här byxorna från 40-talet som har hållit i över 80 år. Det gör ju inte en modern kostym.

Gustav tror att han alltid kommer att klä sig som en dandy.

– Jag har klätt mig så här sedan jag var tonåring. Min klädstil kanske kommer att utvecklas, men jag tror att den kommer att vara sig ganska lik.

Se hur Gustav Wollert klär sig i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.