Kvinna med brunt hår står bland upphängda kläder och ler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om begreppet stil-DNA som bygger på att hitta komponenter som passform, material och färger utifrån varje individ. Foto: Serafia Olausson/SVT

Hållbara stylisten Lisa från Stallarholmen stylar med second hand-kläder

Publicerad

Styling, vintage-safari, och andrahandskläder är något som ”slow fashion”-entreprenören Lisa Caspani från Stallarholmen har arbetat med sedan några år tillbaka. Hon möter många som har svårt att hitta sin stil – trots att garderoben är full av kläder.

– Det här att stå framför en full garderoben men inte hitta något att ha på sig, det har nog de allra flesta upplevt någon gång. Det tror jag beror på att man handlar för stunden och går efter trender. Risken är då att man har en garderob med enstaka plagg som man gillar, men mycket blir aldrig använt, berättar hon.

Kläder som konstverk

För henne är hållbarhet en drivande faktor i arbetet.

– Jag ser kläder som konstverk, det är hantverk. Det är ett av de problem vi har idag att kläder ses som en förbrukningsvara. Alla plagg som finns har ju någon sytt. Jag känner att jag inte kan bidra till en ohållbar tillverkning av kläder bara för att jag ska känna mig lite snygg.

Stylade artist till Grammisgalan

Andrahandsmarknaden har under de senaste åren blivit mer populär och det blir även allt vanligare att se kända personer bära second hand på större galor, både internationella och nationella.

Nyligen stylade Lisa till exempel artisten Elin Wiigh till Grammisgalan.

– Jag har tidigare haft med kläder från min butik på modevisningar och sedan har jag stylat människor till olika fester, men det är nog första gången jag har stylat en artist till en gala, så det känns jättekul.

Artisten Elin Wiigh har blivit stylad av Lisa Caspani till Grammisgalan 2024. Foto: Grammis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.