Tage Norén från Frivåden i Eskilstuna, kortklippt man i svart t-shirt, sitter ned vid skrivbord och pratar om hur de jobbar med kriminella ungdomar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Få dem att vilja någonting som inte rimmar med den kriminella banan” – se Tage Norén berätta hur han jobbat för att nå fram till unga som hamnat snett. Foto: SVT

Hans uppdrag: Få unga som dragits in i kriminalitet att byta bana

Publicerad

Hur får man en kriminellt belastad ungdom att byta bana? Det är en av de många utmaningar som Tage Norén på frivården i Eskilstuna arbetar med. Han möter ungdomar och vuxna som avtjänar sitt straff.

En ungdom som döms till ungdomsövervakning ska bland annat vara alkohol- och drogfri, träffa en koordinator två gånger i veckan och även bära fotboja.

Tage Norén berättar att syftet med mötena är att minimera risken för ungdomen att återfalla i brott.

– De är inte lika ärrade som äldre, säger han.

Ungdomarna som dömts till påföljden brukar också kunna gå i skolan samtidigt som de avverkar sitt straff.

Bor kvar hemma

I Kriminalvårdens egna rapport om ungdomsövervakning har man pratat med flera ungdomar som lyfter vikten av att kunna fortsätta bo hemma:

”Ungdomsövervakning är mycket bättre än sluten ungdomsvård eftersom man kan gå kvar i skolan”, säger en av dem.

”Sis hade varit 1 000 gånger värre, då jag varit bland andra kaospersoner, nu kan jag bo med normala människor”, säger en annan ungdom.

Risk för nya brott

Samtidigt finns en risk att ungdomarna begår nya brott under tiden som de avtjänar sitt straff. Skulle den unge göra det eller missköta sig kan åklagaren begära en ny mer ingripande påföljd.

– Vi kan inte fysiskt kontrollera vad de gör under vardagarna hela tiden och det är inte heller tanken, det blir för inskränkande, säger Linus Stenborg kriminalvårdsinspektör på frivården i Eskilstuna.

Hur gör Tage Norén för att få ungdomarna att lämna den kriminella banan? Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.