Aino Börjars Treijs har jobbat som barnmorska på Nyköpings lasarett i 34 år och hon kan allt om de olika ställningarna som kvinnor väljer att föda sina barn på.
Stående
En del väljer att hänga om halsen på någon, då blir musklerna i bäckenet mer avslappnade.
Annars kan man stå på knä i sängen med huvudändan uppfälld. Det är en ställning som tappat något i popularitet men som barnmorskorna själva ibland får rekommendera.
– Om man står upprätt så får man hjälp av gravitationskraften, förklarar Aino Börjars Treijs.
Hur många använder den ställningen?
– Det var vanligare förr, skulle jag säga, men en del patienter vill ha det på det här viset och ibland rekommenderar vi kvinnorna att stå på knäna en stund om det inte går framåt i en annan ställning.
Ligga på sidan
Att ligga på sidan är en bra ställning om man känner obehag när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Men man får ingen hjälp av tyngdkraften.
– Fördelen med att ligga på sidan är att man kan slappna av väldigt bra mellan värkarna och ändå få ett bra tryck. Barnmorskan kan dessutom hjälpa till att trycka på foten så att mammorna får ett bra mothåll. Och så ser vi mellangården väldigt bra och kan skydda den så att man inte får så stora bristningar.
Sacco-säck
En sacco-säck är som en stor sittkudde fylld med små frigolitbitar. Under förlossningen kan kvinnor välja att sitta i den, men den kan även användas under värkarna.
– Under värkarna är det jättebra att vara uppe så mycket som möjligt men om man är trött och inte orkar stå upp kan man gränsla en stol och vila på sacco-säcken framför sig. Man kan faktiskt även slumra till på säcken under värkarna.
Gynställning och på alla fyra
Utöver de tre ställningarna som barnmorskan Aino Börjars Trejs visar i videon ovan väljerkvinnor ofta att inta gynställningen.
Då ligger man i samma ställning som vid en gynekologundersökning. Den ställningen är vanlig vid komplicerade förlossningar där det fordras sugklocka eller tång.
En annan bra ställning, speciellt om man har ont i ryggen, är att stå på alla fyra.