Två brevlådor som sitter i skogen vid Skottvångs gruva utanför Åker, Strängnäs kommun, gör nu det möjligt för de som passerar att brevväxla med en främling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är kul med brev, det känns som när man var liten” säger Anna Dahlström, som brevväxlar under sin vandring. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Här brevväxlar främlingar mitt i skogen utanför Åker

Publicerad

Nu är det möjligt att brevväxla med främlingar – mitt i skogen. Initiativet startades av Strängnäsbon Anna Höök som hoppas att fler ska mötas genom skriften.

– Man ger något av sig själv till någon man inte vet vem det är, säger hon.

Sommaren 2023 startade Anna Höök brevlådeprojektet, ett initiativ för att fler personer ska utbyta tankar och reflektioner med varandra. Hon uppskattar att omkring 100 personer brevväxlade förra året.

– Jag fick fylla på kuvert jättemånga gånger, säger hon.

Två brevlådor hänger nu på varsitt träd längs med Sörmlandsleden vid Skottvångs gruva. Tanken är att förbipasserande skriver ett brev med hjälp av pennor, vykort och kuvert som finns i ena brevlådan. Därefter ”postar” de sitt brev i den andra brevlådan – och tar ett som en främling har skrivit.

Uppskattas av besökare

Vännerna Anna Dahlström och Signe Rosell vandrar i skogen när de plötsligt får syn på de nyuppsatta brevlådorna. Utan att tveka tar de varsitt vykort och börjar skriva.

– Det är kul med brev, det känns som när man var liten, säger Anna Dahlström som själv hoppas på att få ett maffigt brev.

– Det är så mycket som går på sms och mejl och sånt, så det känns kul att få ett riktigt brev.

Att det är en okänd person man skriver till tror Anna Dahlström sänker tröskeln för brevskrivandet.

– Det blir inte så läskigt och stort, då skriver man bara.

Författare hjälper till

Strängnäs författarnätverk har, bland andra, skrivit uppstarts-brev för att brevlådan inte ska eka tom till en början. Nu är det fritt fram för allmänheten att fylla på. Hur många som deltar spelar dock ingen roll, enligt Anna Höök, som startat projektet.

– Jag har som mål att folk tycker det här är kul.

Se Anna Dahlström och Signe Rosell brevväxla med främlingar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.