Delad bild med skolchefen i Eskilstuna, Susanne Englund, och skylt med Årbyskolan till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur skolchefen i Eskilstuna, Susanne Englund, bemöter kritiken om hanteringen av nedläggningen av skolan. Foto: SVT

Extra skolval i Eskilstuna inför nedläggning av högstadium på Årbyskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka skolor som Årbyskolans högstadieelever placeras i, efter nedläggningen skolans högstadium. Än så länge är det dock inte klart vilka elever som hamnar var – det ska avgöras i ett extra skolval senare i höst.

Den 11 oktober kommer grundskolenämnden i Eskilstuna kommun fatta beslut om det extra skolvalet. Enligt förslaget kommer skolvalet att ske efter höstlovet.

– I december kommer man att få besked om vilken skola det blir och sedan kommer man även kunna vara med i en skolbytesomgång i det vanliga skolvalet i vår, säger Susanne Englund, skolchef i Eskilstuna kommun.

Munktellskolan kommer totalt ha kapacitet att ta emot 100 elever från Årbyskolan, Fristadsskolan kommer kunna ta emot 28 elever och Djurgårdsskolan ytterligare 28 elever.

Öppet brev till kommunen

Föräldrar och elever är kritiska över hanteringen av nedläggningen av skolan. I ett öppet brev till kommunen skriver de bland annat om hur dialogen har varit bristfällig.

De har även synpunkter på att kommunen genomfört en barnkonsekvensanalys inför beslutet om nedläggning – utan att involvera eleverna.

– Då involverades inte eleverna eftersom det skulle skapa mycket oro. Det var istället personer som företrädde barnen, till exempel rektorer och personal från förvaltningen, som involverades, säger Susanne Englund.

Borde inte en barnkonsekvensanalys göras med eleverna när den typen av beslut ska fattas?

Vi gör ytterligare en barnkonsekvensanalys nu, där vi involverar eleverna. Beslutet är fattat och det har vi att förhålla oss till. Nu är det viktigt att vi hjälps åt så att vi kan göra det här på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.