Man håller i telefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolgården där vaktmästaren Roger hittar drivor av tomma lustgasflaskor – se i videon. Foto: Robin Hult/SVT

Här hittar vaktmästaren Roger hundratals lustgasflaskor

Publicerad

Flera hundra tomma lustgasflaskor insamlade på några veckor. Vaktmästaren Roger Sjömans bild i sociala medier fick stor uppmärksamhet – nu vill han att frågan uppmärksammas mer.

Tidigare har Nyköping som första kommun i Sörmland infört lustgasfria zoner på tre platser i centrum. En av farhågorna – som också bekräftades av polisen – var att problemet med lustgasförtäring bara skulle förflyttas.

Så verkar nu ha blivit fallet.

Enligt vaktmästaren Roger Sjöman så eskalerar problemet vid Långbergsskolan strax utanför centrum och sammanlagt har det samlats in uppåt tusen flaskor på och runt skolgården sedan i våras.

– När jag samlat ihop tillräckligt så åker jag ut med dem till tippen, säger Roger Sjöman.

Granström (S) öppnar för utökat förbud

Nyköpings kommun beslutade om det lokala lustgasförbudet i november 2023. Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) ser allvarligt på situationen.

– Det här är ett problem och har varit länge på många ställen i Nyköping, säger han.

En farhåga som fanns när lustförbudet infördes var att problemet bara skulle förflyttas – vad tänker du om det?

– Kommunen får inte göra större inskränkningar än vad som är befogat. Men det innebär ju också att om problemet flyttar så kanske zonerna också behöver flyttas och utökas, säger Urban Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.