Kraftledning byggs i skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så bred blir ledningsgatan för den kritiserade kraftledningen genom Sörmland – se början av den i videon. Foto: Robin Hult/SVT

Här inleds bygget av jätteledningen genom Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av den omdiskuterade kraftledningen som ska gå genom stora delar av Sörmland, har inletts. Skog röjs nu för att ge plats åt ledningsstolparna.

Ledningen blir totalt 7,4 mil lång och enligt Mats Engstedt, chef för anläggningsinvestering vid Vattenfall Eldistribution, är det ungefär 170 hektar skog som ska avverkas för att öppna ledningsgatan.

Pågår förhandlingar med markägare

Avståndet mellan stolparna blir ungefär 300 meter och just att ledningen dras ovan mark har genom tillståndsprocessen varit en het fråga. Kritiken har i huvudsak kommit från markägare som drabbas när ledningen dras över åkermark och i närheten av bostäder.

Kraftledningen genom Sörmland

På delar av sträckan pågår fortfarande förhandlingar med markägare om att få börja med arbetet. Det görs av Lantmäteriet genom så kallad lantmäteriförrättning.

– Det återstår förhandlingar. Vi har väl ungefär hälften färdigt och vi har ju påbörjat de här aktiviteterna med avverkning på de delar av sträckan där vi har frivilliga överenskommelser, säger Mats Engstedt.

Ska leverera el till SSAB

I slutet av förra året startade SSAB bygget av den ljusbågsugn som ska göra det möjligt att tillverka stål på fossilfri väg. Men ugnen kräver stora mängder el för driften.

Stålverket, som är Sörmlands största privata arbetsgivare, har som mål att dra igång produktionen i full skala under 2026. Enligt Mats Engstedt ser det just nu ut som att Vattenfall kan hålla sin deadline.

– Men det kräver att vi kan jobba med flera aktiviteter parallellt, säger han.

I videon ovan: Följ med till platsen i närheten av Oxelösund, där kraftledningen ska dras fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftledningen genom Sörmland

Mer i ämnet