Statsministern och chefer på SSAB lastar över järnsvampen Hybrit på ett rullband.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se statsminister Ulf Kristersson (M) och cheferna från SSAB skyffla järnsvamp och hör vd:n Martin Lindqvist om miljardprojektet. Foto: SVT

Historisk byggstart på SSAB i Oxelösund: ”Säkrar framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen sattes startpunkten för ett bygge i miljardklassen på SSAB:s område i Oxelösund. Ljusbågsugnen ska leverera fossilfritt stål – och säkra arbetstillfällen, enligt vd:n Martin Lindqvist.

Planerna började smidas 2017 och ett resultat i mindre skala visades upp 2021. Nu har starten gått för bygget som under 2026 ska kunna börja leverera stål utan koldioxidutsläpp.

– Vi är väldigt förhoppningsfulla, säger Martin Lindqvist vd och koncernchef för den globala ståljätten med 2 300 anställda i Oxelösund.

Kraftledningen genom Sörmland

Största utsläpparen av koldioxid

SSAB är länets största privata arbetsgivare, men också den största utsläpparen av koldioxid. Sedan flera år finns planer på att göra tillverkningen mer eller mindre fri från dessa utsläpp.

Detta kräver dock enorma mängder el och i flera år har en process pågått kring den kraftledning som ska leverera den elen. Just nu är fallet överklagat till Mark- och miljööverdomstolen av flera markägare längs vägen.

De är inte emot ledningen som sådan, men vill hellre se den nedgrävd – vilket skulle ta längre tid än att bygga den i luften.

– Vi får se hur den processen går men det är väl den stora osäkerhetsfaktorn, säger Martin Lindqvist.

Kostar 6,2 miljarder

Enligt SSAB så investeras totalt 6,2 miljarder i bygget av den nya anläggningen.

I klippet: Se bilder från starten av bygget och hör SSAB-vd:n svara på frågor om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftledningen genom Sörmland

Mer i ämnet