Det är inte bara Axel som ser till att veden kommer ur skogen, hans mamma Anna Blomqvist följde själv med som barn ut i skogen när det skulle avverkas eller gallras och då var det också häst som gällde. Sedan i höstas jobbar de tillsammans.
– Det känns helt fantastiskt i mamma-hjärtat att Axel vill föra det här vidare. Nu förstår jag hur min mamma kände sig är jag var med ut, säger hon.
Utbildningsplatser räcker inte till
I Jämtland finns Sveriges enda yrkeshögskola, Wången, inom brukshästkörning. Utbildningen har funnits sedan 2017 och det är högt söktryck till de tolv platserna. Mer än tre gånger fler sökande än det finns tillgängliga utbildningsplatser, enligt utbildningsledaren Malin Alriksson.
– Vi ser ett stort intresse att gå den här utbildningen och den lockar både män och kvinnor. Urvalet sker bland annat på antagningsprov, säger Malinda Alriksson.
Att utbilda sig till kusk för brukshäst betyder inte enbart att man kan jobba i skogen.
– Skogsintresset är stort hos många som söker, men även jobb inom turism och uppdrag inom olika kommuner kan vara en möjlighet. En del vill helt enkelt sadla om mitt i livet och göra något annat. Det ligger i tiden att utbilda sig inom gröna näringar, säger Malinda Alriksson.
I nuläget finns det nära 100 olika entreprenörer från norr till söder som på olika sätt jobbar inom brukshästkörning.
Naturvård
– Jag tror att fler vill vara ute i naturen och hålla den oskadd och ta vara på den. Det är viktigt för vår framtid. Vi lämnar inga spår efter oss, till skillnad från en skotare, säger Anna Blomqvist.
Att jobba mor och son har sina utmaningar – men är också en tillgång.
– Det har gått bättre än vad jag trodde. Det är en gemenskap i en familj, men när man jobbar ihop blir det en annan typ av gemenskap, säger Anna.
Följ med ut till skogen på Fogdö när Axel tar ut ved med hjälp av Rebus.