En person i en orange jacka står nära en häst i en skogsmiljö. Hästen är i fokus och personen sträcker fram handen som om de interagerar. Bakgrunden visar träd och frostig mark, vilket indikerar att det är kallt väder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om utmaningarna att köra stockar i skogen. Kusken Axel Löfgren, som bor på Fogdö utanför Strängnäs, berättar. Foto: SVT

På Fogdö går traditionellt skogsbruk i arv – Axel, 22, lär sig köra brukshäst

Uppdaterad
Publicerad

För att hålla en gammal tradition vid liv och samtidigt värna om miljön kör 22-årige Axel Löfgren, som bor på Fogdö utanför Strängnäs, ut sin ved med hjälp av häst – stock för stock.

– Det är kul att föra det här vidare inom släkten, säger han.

Det är inte bara Axel som ser till att veden kommer ur skogen, hans mamma Anna Blomqvist följde själv med som barn ut i skogen när det skulle avverkas eller gallras och då var det också häst som gällde. Sedan i höstas jobbar de tillsammans.

– Det känns helt fantastiskt i mamma-hjärtat att Axel vill föra det här vidare. Nu förstår jag hur min mamma kände sig är jag var med ut, säger hon.

Utbildningsplatser räcker inte till

I Jämtland finns Sveriges enda yrkeshögskola, Wången, inom brukshästkörning. Utbildningen har funnits sedan 2017 och det är högt söktryck till de tolv platserna. Mer än tre gånger fler sökande än det finns tillgängliga utbildningsplatser, enligt utbildningsledaren Malin Alriksson.

– Vi ser ett stort intresse att gå den här utbildningen och den lockar både män och kvinnor. Urvalet sker bland annat på antagningsprov, säger Malinda Alriksson.

Att utbilda sig till kusk för brukshäst betyder inte enbart att man kan jobba i skogen.

Malinda Alriksson, utbildningsledare Wången. Foto: Privat

– Skogsintresset är stort hos många som söker, men även jobb inom turism och uppdrag inom olika kommuner kan vara en möjlighet. En del vill helt enkelt sadla om mitt i livet och göra något annat. Det ligger i tiden att utbilda sig inom gröna näringar, säger Malinda Alriksson.

I nuläget finns det nära 100 olika entreprenörer från norr till söder som på olika sätt jobbar inom brukshästkörning.

Naturvård

– Jag tror att fler vill vara ute i naturen och hålla den oskadd och ta vara på den. Det är viktigt för vår framtid. Vi lämnar inga spår efter oss, till skillnad från en skotare, säger Anna Blomqvist.

Att jobba mor och son har sina utmaningar – men är också en tillgång.

– Det har gått bättre än vad jag trodde. Det är en gemenskap i en familj, men när man jobbar ihop blir det en annan typ av gemenskap, säger Anna.

Följ med ut till skogen på Fogdö när Axel tar ut ved med hjälp av Rebus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.