En vuxen och två barn går längs en gång i en fabrik eller verkstad. Omgivningen är fylld med verktyg och maskiner, och det finns avspärrningar med röd-vita band. Belysningen är stark och det råder en industriell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med in i de nya fabrikslokalerna. Foto: Robin Hult/SVT

Här öppnas dörrarna till Volvos nya fabrik i Flen

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har den pågått, flytten av Volvos stora fabrik i centrala Flen. Under lördagen bjöds allmänheten in till de nya lokalerna vid Talja en bit utanför staden.

Beskedet om den anrika fabrikens flytt kom för fem år sedan.

Flyttlasset skulle dock inte rulla så långt, visade det sig. Till industriområdet Talja är det bara några kilometer.

När dagen summerades så hade runt 1 500 besökare noterats.

– Det är många stolta medarbetare som får visa upp sin arbetsplats här i dag, säger Tomas Medin, platschef på Volvofabriken i Flen.

Inte utan utmaningar

Företaget har flyttat in i redan befintliga lokaler på platsen men de har rustats upp för mångmiljonbelopp och totalt rör det sig om 22 000 kvadratmeter för de cirka 250 anställda att röra sig på.

Men helt utan utmaningar har flytten inte varit.

– Pandemin kom, vi har fått ta omtag efter den och det här har kostat betydligt mer än vad vi hade tänkt från början. Det är en stor förändring vi har gjort, säger Tomas Medin.

Specialiserad på återvinning av motorer

Fabriken i Flen är i huvudsak specialiserad på återvinning och återuppbyggnad av motorer till lastbilar, maskiner och båtar. De färdiga motorerna exporteras till hela världen.

– Vi har en mycket tydligare process i vårt flöde nu och alla är under samma tak. Så var det inte alls på den gamla fabriken, säger Tomas Medin.

I videon högst upp: Häng med in i fabriken och hör några av besökarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.