Två personer iklädda skyddande kläder i en övningsmiljö. De bär hjälmar och har lufttätt skydd för ansiktet. I bakgrunden syns andra personer i liknande utrustning, samt en dörr som leder till ett annat rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sjuksköterskan Johanna Levin och undersköterska Aya Menhem arbetar i sina dräkter. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Här övar Nyköpings lasarett för sjukvård vid kris: ”Måste vara beredda”

Uppdaterad
Publicerad

När en person får farliga ämnen som industrikemikalier eller radioaktivt material på sig så måste personen saneras innan den kan vårdas. Det har personal på Nyköpings lasarett övat på.

– På en akutmottagning måste men vara beredd på det mesta, säger övningsledaren Cecilia Hjalmarsson.

Kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära ämnen. Det har personal på Nyköpings lasarett övat på att hantera. Ofta handlar det om arbetsplatsolyckor, men ett utsläpp av farliga ämnen kan även ske i krig, exempelvis spridning av radioaktiva ämnen efter en kärnvapenexplosion.

– Det är mycket ämnen som används i industrierna, säger Cecilia Hjalmarsson.

Varje år repeterar personalen så att de kan vara redo vid en olycka.

Se när sjukvårdspersonalen genomför sin krisövning i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.