Havsöringar sprutas ut i Nyköpingsån från ett rör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när fiskarna släpps i vattnet och hör biologen Nils Ljunggren, från Sportfiskarna, berätta om hur framtiden ser ut för havsöringen i Nyköpingsån. Foto: Erika Landt/SVT

Här planteras tusentals havsöringar ut i Nyköpingsån

Publicerad

Nu har flera tusen odlade havsöringar placerats ut i Nyköpingsån. Det här görs eftersom ynglen inte har så stor chans att klara sig i åns miljö som den ser ut nu.

Men förhoppningen är att man inte ska behöva göra det här i lika stor utsträckning i framtiden.

En lastbil med runt 3 000 havsöringsyngel i en tank anlände till Nyköpingsån för ett par veckor sedan.

På plats för att ta emot fisken var Nyköpings kommun och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, Sportfiskarna.

– Eftersom Nyköpingsån inte har någon egen fungerande reproduktion för havsöringen så måste vi kompensera det genom att släppa ut havsöringsyngel, säger kommunekologen Stefan Andersson.

I videon: Se hur planteringen går till.

Tar sig ut till havet

Fisken har odlats på en annan plats i Sverige och när de blev utvandringsfärdiga kunde de fraktas till ån.

– Nu när de vill lämna ån naturligt då kör vi dem från fiskodlingen och släpper ut dem i ån. Då tror de att de är födda i Nyköpingsån. Efter att ha varit ute i havet och vuxit sig stora kommer de tillbaka, säger Nils Ljunggren, biolog på Sportfiskarna.

På grund av att resan för fisken i havet är farofylld räknar man med att runt fem procent, i bästa fall, återvänder.

”Den hör hemma här”

Utplantering av havsöring i ån började man med redan på 80-talet, då vattenkraftsdammarna gjort det svårt för fiskens yngel att överleva.

Att man vill ha havsöringen kvar i ån beror på två saker, enligt Nils Ljunggren.

– Havsöringen är ju viktig för att den faktisk hör hemma här, men det är också basen i sportfisket här, säger Ljunggren.

Planen: Minska antalet dammar

Kommunen planerar för miljöanpassningar i ån, som kan göra livet lättare för fisken. Enligt Stefan Andersson kan det bli både restaureringar av lekbottnar och avveckling av en del av dammarna.

Hur det blir i slutändan är dock oklart.

– Vår förhoppning är att i framtiden ska havsöringarna få en bättre möjligt att själva reproducera sig så vi inte behöver sätta ut så mycket havsöringsyngel, säger Stefan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.