På en ö i Mälaren utanför Strängnäs kan man se Tynnelsö slotts rosa topp sticka upp bakom träden. Det har en gång i tiden varit biskoparnas borg och en kungsgård där man saltade fisk. Slottet användes även av Gustav Vasa och hans andra drottning dog där.
Men i dag står rummen tomma.
– Det har stått mer eller mindre obebott sedan mitten av 1700-talet, Michael Werner, förvaltare på Statens fastighetsverk.
Från bostad till förfall
Sedan 1700-talet har slottet haft flera olika ägare. Det sågs bland annat som ett historiskt romantiskt minnesmärke och en stor fruktträdgård anlades. Men med åren började byggnaden förfalla och fruktträdgården är nu borta.
I dag är det statens fastighetsverk som äger slottet, men det är bara en liten del av marken intill på ön som tillhör dem. Det gör det svårt att ta sig dit och i dag är det otillgänglig för allmänheten.
– Det har nog varit svårt för allmänheten under många år att ta sig hit, säger Werner.
Kanske blir mer tillgängligt
Förhoppningen är, enligt Michael Werner, att slottet ska kunna bli mer tillgängligt i framtiden. Men i dagsläget är det oklart när och på vilket sätt slottet kan öppnas upp för allmänheten igen.
– Det finns ju möjligheter både fysiskt och digitalt att göra byggnader tillgängliga nuförtiden.
Fönster och tak fixas till
Nu renoveras fönster och tak för att täta byggnaden. Underhåll och tillsyn av slottet görs löpande varje år, enligt Michael Werner.
– Så att man i tid hinner se någonting som är på väg i fel riktning och behöver tas om hand om.
Slottet har ju varit otillgängligt länge – är det inget man hade kunnat prioritera tidigare att det skulle bli färdigt och mer tillgängligt?
– Det är svårt att svara på nu här i dag, hur man tänkte tidigare. Vi får försöka blicka framåt och göra det bästa vi kan av situationen.
Tynnelsö slott
Tynnelsö slott byggdes på 1300-talet, men delar av det uppfördes redan i slutet av 1200-talet.
Under medeltiden var Tynnelsö en plats där biskopen kunde resa med båt eller släde till Mälaren viktigaste orter: Strängnäs, Stockholm, Västerås, Engsö, Alsnö, Sigtuna, Skokloster och Uppsala.
Efter att den danske kungen Kristian II tog över makten tillföll Tynnelsö en dansk biskop och det inrättades en dansk garnison på ön. Men under Gustav Vasas uppror slog en bondehär läger 1521 i närheten av Tynnelsö och efter artillerield kapitulerade den danska besättningen 1522.
Tynnelsögård blev en kungsgård 1527. Det odlades frukt och på Tynnelsö saltades fisk in som sändes vidare i tunnor. Gustav Vasa vistades själv där en eller två gånger per år. Gustav Vasas andra fru, drottning Margareta, dog på slottet 1551.
Senare genomgick slottet ombyggnationer och på 1600-talet moderniserades huset med nya spisar och skorstenar. Den sista personen som bodde på slottet var en kvinna vid namn Anna Woynarowska, som också kallades ”den polska grevinnan”.
Tiden efter att Anna Woynarowska flyttade hade slottet flera olika ägare. Slottet reparerades och fick nya trappor, men det såg mer eller mindre som ett historiskt romantiskt minnesmärke. På gården anlades en stor fruktträdgård med runt 900 träd.
Filip Boström, landshövding i Sörmland, ärvde Tynnelsö 1869. Men det slutade med att slottet stod öde och Boström donerade det till Kungliga Vitterhet- och Antikvitets Akademien.
Tynnelsö slott togs över från Riksantikvarieämbetet av Statens fastighetsverk 2015.
Källa: Statens fastighetsverk.