Två par behandskade händer vänder på byxorna i dess låda i museets magasin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns inte några liknande byxor på något annat museum i Sverige, mig veterligen”, se varför antikvarien Susanne Nickel tycker att fyndet i Eskilstuna är så intressant. Foto: Oscar Parsmo/SVT

70 år efter unika fyndet bakom skorsten i Eskilstuna: Nu får byxor skydd i museimagasin

Publicerad

På 1950-talet gjordes det oväntade fyndet i Jernberghska gårdssmedjan i Rademarchersmedjorna i Eskilstuna. Bakom murstocken hittades ett par gamla trasiga byxor.

– Det är dem jag skulle rädda om det började brinna i magasinet, säger Susanne Nickel på Eskilstuna stadsmuseums magasin.

Efter att de hittats lämnades byxorna in till stadsmuseet i Eskilstuna. I nästan 70 år levde de sedan en undanskymd tillvaro i olika kartonger tillsammans med andra lite bortglömda museiföremål.

När antikvarien Susanne Nickel började jobba med museisamlingarna fick hon upp ögonen för byxorna.

– Vi vet väldigt lite om dem. Men vi kan se att de är lagade om och om igen med olika tygbitar. Man tager vad man haver. Det är ovanligt att såna här plagg sparas, säger hon.

Bättre förvaring

Sedan ett par år pågår en flytt av alla Eskilstuna stadsmuseums olika samlingar, alltså de föremål som inte ställs ut just nu, till ett nytt magasin i Svista. I samband med flytten har byxorna fått den plats de förtjänar, berättar Susanne Nickel.

– Här har de fått en egen låda med rätt klimat och luftfuktighet, så att de bevaras för framtiden. Det är också lättare att visa upp dem nu, säger hon.

I klippet ovan får du se byxorna och höra Susanne Nickel berätta om varför de är så speciella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.