Det var i Eskilstuna allt började för rockbandet Kent, som efter drygt två decennier som Sveriges främsta band beslutat att lägga av.
Men Sörmland har även fostrat andra storheter.
Däribland Göran Persson från Vingåker, statsminister mellan 1996 och 2006. Liksom proffsboxaren Erik Skoglund, som i vinter slåss om EM-titeln inför hemmapubliken i Nyköping, och golfaren Anna Nordqvist från Torshälla som i somras tävlade i OS i Rio.
Det var för övrigt i lilla Torshälla utanför Eskilstuna som Anni-Frid Lyngstad, ABBA-Frida, växte upp med sin mormor under 1950-talet.
Traktorer och lokomotiv
Men historiskt sett är det varken musik, politik eller sport som utmärkt Sörmland. Framför allt är det industriuppfinningar som satt länet på kartan.
I Munktellområdet i Eskilstuna går det att uppleva nästan två hundra år av industrihistoria. Här står den första svensktillverkade traktorn parkerad, liksom världens första serietillverkade dumper. Och här tillverkades det första svenska lokomotivet 1853, även kallad Förstlingen.
Industriområden förvandlas
Numera är Munktellområdet en modern stadsdel under förvandling.
Ett sprillans nytt badhus har nyss invigts, och en ny sportarena växer fram jämte Bolinder Munktells gamla mekaniska verkstäder. Flera hundra bostäder och helt nya kvarter är på väg att byggas i anslutning till de gamla industrikvarten.
Än i dag spelar motordrivna fordon en central roll i Eskilstuna. Volvo Construction Equipment är den näst största privata arbetsgivaren i Sörmland.
Många utan jobb
Länets största kommun Eskilstuna är under omdaning.
Arbetslösheten är visserligen hög – 16,6 procent bland ungdomar – och drygt var tionde ung man varken studerar eller jobbar.
Men befolkningen krymper inte som under krisåren på 1990-talet. Staden har vuxit stadigt de senaste tio åren och för två år sedan passerade Eskilstuna 100.000 invånare.
Mer akademiker i Nyköping
I länets östra länsdelen hittar vi Sörmlands residensstad Nyköping, som i några avseenden är Eskilstunas motsats. Nyköping är hälften så stort befolkningsmässigt, och mer av en akademikerstad än industristad.
Stora arbetsgivare är länsstyrelsen och landstinget Sörmland, som har sitt huvudkontor i Nyköping.
Centralt ståtar den medeltida borgen Nyköpings hus, kanske mest känd för ett brutalt gästabud 1317. Ett par hundra år senare omvandlades borgen till ett renässansslott, men praktbygget ödelades i en brand på 1600-talet.
Det som återstår av slottet i dag är till största medeltida lämningar.
Traditionellt sommarfirande
Men platsen spelar fortfarande en speciell roll i Nyköpingsbornas hjärta. Varje skolavslutning fylls den gröna slänten vid borgen av elever från alla innerstadsskolor i Nyköping.
Mer industribetonat är Oxelösund, sydöst om Nyköping. Här, i den lilla kustkommunen med cirka 10.000, invånare dominerar ståljätten SSAB, med sina drygt 2000 anställda, arbetsmarknaden totalt.
SSAB är även en av Sveriges största utsläppare av koldioxid. Där satsar man dock på bättring – ”stål utan kol”.
Led som förbinder Sörmland
Eskilstuna i norr och Nyköping i öst förbinds av Sörmlandsleden, ett system av vandringsleder som omfattar totalt 1000 kilometer preparerade leder.
Läs mer: Lyckat när 120 nyanlända gick Sörmlandsleden
Turister som landar på Skavsta flygplats i Nyköping kan ta sig direkt ut på leden till fots.
Vandraren kan stanna och avnjuta och flera sörmländska pärlor; däribland Trosa, Oxelösund, Katrineholm, Hälleforsnäs, Flen, Malmköping och Mariefred.