Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: se de glada korna springa ut för säsongen och hör varför de inte kan vara ute året runt. Foto: Serafia Olausson/SVT

Här släpps korna ut på grönbete – lockade hundratals: ”Tror att det är rekord”

Uppdaterad
Publicerad

Ett säkert vårtecken är när kor släpps ut på bete. På Lindholms gård, mellan Eskilstuna och Strängnäs, lockade eventet rekordmånga besökare under torsdagen.

– Jag vet inte vad tjusningen är, det är en vårgrej kanske men även en billig aktivitet eftersom det egentligen inte kostar något att komma hit, Martina Schagerlund som driver Lindholms gård.

Gården började med att anordna ett evenemang runt kosläppet för 14 år sedan. Och i år var intresset extra stort.

kosläpp

– Jag tror att det är rekord faktiskt. Det är jättemycket folk.

Ute halva året

Korna på gården är så kallade köttdjur och de är ute från i början av maj till oktober.

– De går ute halva året och inne halva året, så de har ett jättebra liv.

Betesrätten diskuteras

Idag är det lag på att nötkreatur, undantag för tjurar, ska släppas ut för att beta utomhus under sommarhalvåret och den lagen har funnits sedan 1988.

Men frågan har under den senaste tiden varit omdebatterad. Under förra året tillsattes en statlig utredning för att se över hur djurskyddsreglerna påverkar lantbrukares konkurrenskraft. Enligt uppgifter till DN diskuteras ett slopat krav på grönbete för mjölkdjur, men inte köttdjur.

I klippet: se de glada korna springa ut för säsongen och hör varför de inte kan vara ute året runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kosläpp

Mer i ämnet