Vilthandläggaren Markus Södling och en misstänkt skabbvarg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon på den misstänkta skabbvargen och hör vilthandläggaren Markus Södling berätta om det kan vara farligt att möta en sådan varg. Foto: Robin Hult/SVT och Joakim Ågerup

Här syns en misstänkt skabbvarg utanför Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

En skabbvarg eller en vanlig hund? Ett mystiskt djur har fångats på film utanför Eskilstuna och teorierna om vad det kan vara varierar efter att en bild delats på sociala medier. Men nu kan länsstyrelsen ge klarhet i det hela.

– Vi skulle tro att det högst troligen är en varg som är angripen av rävskabb, säger vilthandläggaren Markus Södling.

Det var när Joakim Ågerup var på väg med vatten till kor som han fick syn på det underliga djuret vid en skog i närheten av Ärla. Lugnt kom det ut på vägen där han befann sig och tog sig sedan vidare förbi honom.

– Det var rätt så odramatiskt, säger Joakim Ågerup.

Varg i Sörmland

En film delades på sociala medier

Eftersom att han var osäker på vad det var för djur tog han fram telefonen och började filma.

– Jag har ju sett varg, men de ser lite annorlunda ut när de inte har någon päls. Det är lite svårt att se då, säger han.

En bild på djuret, samt filmen, delades senare på sociala medier. I kommentarsfältet fanns olika teorier om vad det kunde vara för något. Vissa misstänkte att det kunde vara en varg med skabb, medan andra trodde att det var en vanlig hund.

Länsstyrelsen: Troligtvis en skabbvarg

För att reda ut det kontaktade SVT Nyheter Sörmland vilthandläggaren Markus Södling vid länsstyrelsen. Han konstaterar att han inte kan göra en helt säker bedömning, men efter att ha tagit del av en bild på djuret så säger han att det med största sannolikhet handlar om en varg som drabbats av skabb.

I videon: Hör om hur vilthandläggaren gjort bedömningen.

Viktigt att rapportera in

Markus Södling påpekar även att det är viktigt att rapportera in sånt här till länsstyrelsen, så de kan följa upp det.

– Dels ur forskningsperspektiv, men dels också för att vi vill se ifall den här skabbvargen ändrar sitt beteende, säger han.

Men om man ser ett djur i det vilda som ser sjukt ut, ska man inte gå nära det.

– Oavsett om det är ett rådjur eller en älg, och speciellt inte om det är ett stort rovdjur.

Rävskabb

Rävskabb är en hudsjukdom som kan infektera flera olika vilda djur, bland annat räv, varg, lo, skogsmård, mårdhund och vildsvin.

Symptomen på sjukdomen kan variera mellan de olika djuren.

Vargar kan få lindriga förändringar, en tunn, matt päls eller kraftigt pälsavfall och mörkfärgning av huden. I vissa fall kan de även dö av sjukdomen.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet