Hör escargotodlaren Carina Van Steenberger berätta varför snigelodling är klimatsmart – och hur sniglar används på skönhetssalonger.

I Västtorp blir 200 000 sniglar klimatsmart kött

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla byn Västtorp utanför Vingåker i de sörmländska skogarna finns en av få escargotodlingar i Sverige.

– Det här är riktig slowfood, säger en av ägarna, Carina Van Steenbergen.

Det är inte mycket aktivitet på de 200 000 sniglarna dagtid eftersom de är nattaktiva och gärna rör sig lite i fuktig miljö. Under tiden dom sover passar Carina Van Steenbergen på att ge dom foder.

Vanligt i Belgien

– Sedan får de en dusch i kväll och då blir den fuktiga maten lättare att få i sig, säger hon.

Snigelodlingar eller escargotodligar är ovanliga i Sverige. Men i Carina Van Steenbergers hemland Belgien är det betydligt vanligare.

– Där kan det finnas odlingar lite här och där, sedan är vi grannland med Frankrike och där äter dom mer än 600 ton sniglar varje år, säger hon.

Klimatsmart

Ytan som krävs för att odla sniglar är liten och kräver inte mycket av andra resurser som vatten.

– Vår åker här räcker inte ens för en ko och jag vill visa att man inte behöver stora ytor för att producera god och näringsrik mat, säger Carina Van Steenberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.