I projektet samarbetar de fyra förvaltningarna arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen samt barn- och utbildningsförvaltningen.
– Vi hjälper varandra i varandras frågor, säger projektledaren Åsa Emilsson.
Det här arbetssättet tror kommunen kan vara ett framgångsrecept.
Nytt grepp
Förutom att arbetet är gränsöverskridande har också Jobbcentrum flyttat ut till kommunens prioriterade stadsdelar Årby och Fröslunda.
– Det är också ett nytt grepp, att man möter medborgarna där de finns och verkar, säger Malin Skoglund.
Vägledarna tar emot personer som har ett insatsbeslut om ekonomiskt bistånd men har också en så kallade medborgarservice, där vem som helst i området kan komma in och be om hjälp.
• I videoklippet ovanför berättar projektledaren Åsa Emilsson om hur man konkret arbetar med jobbfokus på exempelvis öppna förskolan.
53 i riktiga jobb
Mötesplatser med jobbcentrum drog igång 2019 men har inte utvärderats ännu på grund av att pandemin satte käppar i hjulet för verksamheterna.
Enligt kommunen kom 53 personer ut i riktiga jobb under 2021 och fram till mitten av maj i år. Utöver det fick 70 personer någon form av subventionerad anställning, en tillfällig anställning där arbetsgivaren får en viss ekonomisk kompensation för lönen från Arbetsförmedlingen.
Civilsamhället måste samarbeta
Projektledaren Åsa Emilsson och en av vägledarna på Jobbcentrum, Annelie Benli, lyfter båda upp att samarbete i civilsamhället är en viktig faktor för att lyckas få fler i jobb.
– Utan föreningarna och trossamfunden hade vi inte klarat det här, säger Annelie Benli.