Gemensamt för dessa bostadsområden är att majoriteten av de som bor där har utländsk bakgrund. Därför frågade SVT Sörmland alla partier som sitter i kommunfullmäktige i Eskilstuna om deras förslag för att minska arbetslösheten bland utrikesfödda i kommunen.
I videoklippet ovan hör du Vänsterpartiets gruppledare, Maria Chergui och Sverigedemokraternas gruppledare, Kim Fredriksson, berätta om deras främsta förslag.
Centerpartiet
- Tidigt tillvaratagande av kompetens: Vi måste bli bättre på att plocka upp och ta vara på den kompetens och företagsamhet som finns hos de människor som kommer till oss. Många nyanlända har erfarenhet inom bristyrken. Vissa kommer från områden med starka jordbrukstraditioner och har erfarenhet av djurskötsel och jordbruk, vilket är kompetenser som det finns behov av inom de gröna näringarna, men saknar ofta de grundläggande läs- och skrivkunskaper som behövs för att klara svenska för invandrare (SFI) och ta sig ut på arbetsmarknaden.
- Bättre SFI och mer undervisning i svenska för yrket: Språket är en grundförutsättning för att få ett jobb, men alltför många fastnar i SFI. Istället borde vi satsa mer på svenskundervisning med fokus på yrkesspråket, gärna samtidigt som man arbetar eller praktiserar (till exempel YH och SFI kombinerat). SFI måste även förbättras och även när språket är en stor utmaning måste det finnas möjligheter till jobb.
- Yrkesintroduktion och yrkessvenska för de med yrkeskunskaper från hemlandet: Den som kommer med yrkeskunskap behöver yrkesspecifik undervisning i svenska språket och, vid behov, en yrkesintroduktion, till exempel genom att vårdpersonal från andra länder får undervisning i vårdsvenska och kunskaper om hur den svenska vården är uppbyggd, för snabb etablering på arbetsmarknaden eller företagande.
- Arbetsträning och mentorskap för den som står extra långt från arbetsmarknaden: För den som saknar yrkeserfarenhet, är lågutbildad eller saknar utbildning helt är svårigheterna att etablera sig på arbetsmarknaden och möta arbetsmarknadens krav extra stora. Även här behövs yrkesanpassad utbildning i svenska för att förbereda sig för en arbetsmarknadsutbildning, praktik eller anställning. Här behövs även arbetsträning, mentorskap och nätverkande och där kan kommunen spela en viktig roll. Gatukontorets resursteam som startade 2020 är ett bra exempel på just det.
- Öppnare arbetsmarknad och fler företag i behov av arbetskraft: Arbetsmarknaden får inte systematiskt placera dem som har sämre språkkunskaper eller annan etnisk bakgrund, och som inte etablerat sig fullt ut i Sverige, i underläge. Det är inte land- eller kommungränsen som ska stängas när arbetslösheten stiger, utan arbetsmarknaden som måste öppnas. Och så behöver vi fler företag, inte minst små och medelstora, i behov av arbetskraft. Dialogen med företagen behöver även förbättras för en god matchning mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Kristdemokraterna
- Individens ansvar: KD anser att individen har ett ansvar för att göra sig anställningsbar, vilket medför att vi vill att alla insatser skall fokuseras på de som verkligen vill förändra sitt liv och är beredda att kämpa för det. Detta är en av grundpelarna inom kristdemokratin, att alla individer är skyldiga att nyttja sin talang, till nytta för individen och samhället. Samtidigt ska de som verkligen vill förändra sitt liv få en äkta och ärlig chans att göra det och där kommer vi att under valrörelsen föreslå en Eskilstuna variant av ”Solnamodellen”. Det unika samarbetet mellan socialtjänst, arbetsmarknad- och näringslivsenheten utgör Solnamodellen vilken hjälper människor att bryta utanförskap.
- Storsatsning på Yrkesvux: Vi vill utöka antalet yrkesvuxenutbildningar ytterligare kommande år. En utbyggnad av yrkesvuxplatser leder inte bara till att fler som idag är arbetslösa får jobb, utan även till att hela samhället fungerar bättre när viktiga bristyrken kan förses med kunnig personal.
- Inträdesjobb: Trösklarna måste sänkas dels för de som klarar att ta steget till vidareutbildning, men också för de som av olika skäl inte klarar av eller vill studera. Kristdemokraterna vill därför införa Inträdesjobb, en förenklad anställning för nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen. Anställningsformen kommer göra det möjligt för fler att få en fot in på arbetsmarknaden, få värdefull erfarenhet och därmed kunna gå vidare i arbetslivet. Den kommer göra det billigare för företagen att anställa och gör att fler vågar satsa på en tidigare oprövad person.
- Investeringar: I alla investeringar som kommunen gör bör perspektivet kring arbetslöshet beaktas och möjliggöra utbildningar, företagande och en snabb väg in i egenförsörjning
Liberalerna
- Utbildning: Det stora arbetet måste göras genom utbildning. I dag är det många som är frånvarande i Eskilstunas skolor och många som inte klarar målet. Det påverkar förstås arbetslösheten. Kommunen måste även satsa mer på vuxen- och yrkesutbildning för att klä människor med rätt kompetens.
- Språkkrav: Vi har problem med att få nyanlända att gå klart SFI. Många av dem som är arbetslösa i Eskilstuna är utrikesfödda och klarar man inte att gå klart SFI och lära sig svenska blir det väldigt svårt att få ett jobb och vara en del av samhället. Det spär på den segregation vi ser. Här har kommunen tyvärr i all välvilja anställt personer som inte har tillräckligt med språkkunskaper. Vi ser det framför allt i förskolan och äldreomsorgen. Liberalerna vill införa krav på svenska för att kunna jobba i Eskilstuna kommuns förskolor och äldreomsorg. Förskolan och äldreomsorgen är inte någon integrationsåtgärd, utan ska leverera god kvalité till alla medborgare i behov av den.
- Arbete ska löna sig: Det måste bli lönsamt att arbeta i stället för att vara i passivt bidragsberoende. Liberalerna vill se lägre skatt och krav på motprestation för att få försörjningsstöd. Det kravet kan bestå i att man måste vara aktiv, gå på praktik och liknande för att erhålla försörjningsstöd.
Miljöpartiet
- Gröna jobb: Satsa på fler gröna jobb för alla, genom att utveckla Eskilstuna till Sveriges energihuvudstad, satsa på förnybar energi, gröna tekniker, driva på elektrifieringen och göra Eskilstuna till en hub för grön omställning. För att fler ska kunna komma i arbete behöver det finnas jobb – där har Miljöpartiet en effektiv och kraftfull politik för att skapa gröna jobb.
- Yrkesutbildningar: Prioritera yrkesutbildningar och andra insatser för att ge människor den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden – här är särskilt fler kombinerade SFI/yrkeshögskoleutbildningar avgörande. Vi menar att till exempel yrkesutbildningar är särskilt viktiga att satsa på eftersom dessa i stor utsträckning leder till arbete efter genomförd utbildning.
- Satsa på kvinnorna: Satsa särskilt på utrikesfödda kvinnors etablering bland annat genom mentorskapsprogram, ökad inskrivning på förskolor och fler öppna förskolor med språkstöd och barnomsorg på obekväm arbetstid.
Moderaterna
- Behövs fler arbetstillfällen: Vi måste tillsammans med näringslivet skapa fler arbetstillfällen genom etableringar och att kommunen har ett företagsklimat som främjar tillväxt och utveckling.
- Utbildning: Utbildning och åter utbildning är en av de viktigaste delarna att få fler i egen försörjning i Eskilstuna. I utbildningsdelen ligger givetvis krav på svenska språket och praktik. Även här måste vi jobba nära näringslivet gällande vilken kompetens de efterfråga för att skapa utbildningsplatser som ger egen försörjning.
Sverigedemokraterna
- Minska befolkningsökningen: Den enskilt viktigaste åtgärden att få till en lägre befolkningsökning till Eskilstuna som kan leda till positiv tillväxt i takt med stadens förmåga att bygga bostäder, skapa utbildningsplatser och behålla en befolkningsmässig gemenskap.
- Krav på anpassning: Utöver det är det betydligt tuffare krav på anpassning av nyanlända för att komma in i det svenska samhället. Språkkrav är grundbulten för att skapa förutsättningar för dessa individer att lyckas följt av validering och komplettering av utbildningar så de kan få ett jobb med egen försörjning.
- Återinvandring: Vi förespråkar också frivillig återvandring för de som trots alla insatser som erbjuds inte kommer in i samhället att helt enkelt återvända till respektive hemland där de kan få en chans till nystart igen.
Vänsterpartiet
- Satsa på sommarjobb: Att få sitt första jobb betyder något. Det är enormt viktigt för ungdomar att kunna få det första sommarjobbet. För många utrikesfödda ungdomar är det extra svårt att få ett sommarjobb och därför blir det så viktigt att det satsas från kommunens sida. För vi vet att det betyder enormt mycket för ungdomar att under sommaren få komma ut på en arbetsplats, tjäna sina egna pengar och ha ett sommarjobb där någon sen kan ge dig en referens till ditt CV. Det skapar också en ökad trygghet och hindrar att unga hamnar i svårigheter.
- Yrkesutbildningar: I dag finns det jobb på arbetsmarknaden, men problemet är ofta matchning och rätt utbildning. Därför vill vi i Vänsterpartiet stärka upp med yrkesutbildningar, stärka upp och utveckla Komvux och förstärka SFI genom att alla som går SFI idag i ännu större omfattning erbjuds språkpraktik på en arbetsplats.
- SFI i kommunal regi: Det är avgörande att tiden på SFI också sätter fokus på att studenterna får det de behöver i stöd. Det blir därför viktigt att fortsätta att återta SFI utbildningen i kommunal regi som vi i Vänsterpartiet drivit länge och på så sätt få mer rådighet över utbildningen och kvaliteten. Vi vill också att den tidigare permanenta verksamheten i Eskilstuna kommun ”Flyktingguide” och ”Språkvän” återinförs i kommunal regi för att snabbare kunna nå ut till SFI-studenterna med erbjudandet om en ”Språkvän” under SFI-tiden.
- Kommunala skolor: Vill vi att människor som idag står långt från arbetsmarknaden ska kunna få ett jobb, så är vägen via utbildning. Vi behöver den bästa kommunala gymnasieskolan som inte blivit förstörd av en mängd privata skolor, och vi behöver folkhögskolor som kan ta vid där gymnasiet inte riktigt lyckats. Även yrkeshögskolor och satsningar på Mälardalens Universitet är avgörande för att vi ska lyckas med kompetensförsörjningen i Eskilstuna framöver. Allt detta behöver ske i nära samverkan med näringslivet och Arbetsförmedlingen så att de nya företag och etableringar som kommer till Eskilstuna kommun, också kan bli jobb för många fler utrikesfödda som är arbetslösa idag i Eskilstuna. Den förändringen måste vara fokus i det arbetet nu och framåt.
- Klimatomställning: Satsningar på Klimatomställningen som leder till nya och fler jobb och satsningar på utbildning är avgörande för att sänka arbetslösheten. De stora förändringar som behövs för att klara av klimatomställningen gör att vi behöver bygga ett delvis nytt samhälle. Det är viktiga och nödvändiga investeringar, och det kommer också skapa väldigt många nya jobb över hela landet genom infrastruktursatsningar på järnväg, vägar, energi, bostäder och välfärd. Det är investeringar som vi tillsammans genom den svenska staten behöver göra.
- Få bort diskriminering: En viktig fråga är också att prata om den strukturella diskrimineringen som finns på arbetsmarknaden och i hela vårt samhälle, och som många utrikesfödda drabbas av. Den gör sig särskilt påmind i just frågan om jobben. Det behövs mycket mer samordnade utbildningsinsatser med kommunen, näringslivet, MDU med flera där frågan om diskriminering lyfts och diskuteras, och där hinder och fördomar kan förändras till möjligheter och positiv utvecklig och samsyn för hela Eskilstuna kommun.
Socialdemokraterna