• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild med en anonym killa med huvtröja som går på en väg. En bild på en telefon med bilder på en muskulös man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karim berätta varför han valde att dopa sig trots att det är olagligt i klippet ovan. Foto: SVT

”Karim” la på sig 20 kg på sex månader – dopade sig för att bli större: ”Fanns ingen gräns”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen flödar dopningspreparaten runt om i landet – trots det är det få som åker dit för att ha dopat sig. Polisen upprättade knappt 2300 anmälningar om dopningsbrott i hela Sverige under förra året. ”Karim” från Sörmland dopades sig för att ta träningen till nästa nivå, något som fick kännbara effekter.

– Det fanns ingen gräns, säger han.

Karim hade tränat i några år och nått en platå – han fick inte resultat och ville bli större. På gymmet hade han frågat de större grabbarna och fått tips på hur han kunde få tag på anabola steroider. Han fick kontakt med en langare som han senare köpte drogerna av. Vid 20-årsåldern hade han därmed tagit sin första kur.

– Jag fick resultat, men det var inte värt det, säger han.

FITNESS OCH HÄLSA

Stor tillgång på dopningsmedel

Enligt polisen finns det gott om dopningsmedel i Sverige och tillgången är stor. I en rapport från Tullverket framgår det att en stor del av försäljningen av dopningsmedel sker på nätet. Att dopningsmedel smugglas in i landet är inte heller ovanligt.

Förra året gjorde Tullverket 617 beslag och stoppade 128 534 dopningspreparat, visar siffror som SVT Sörmland fått ta del av. Kina, Ryssland, Bulgarien och Spanien är de vanligaste avsändarländer för dopningsmedel till Sverige.

Motionärer dopar sig

Områdespolisen Amanda Shehadeh Karlsson i Eskilstuna har varit delaktig i flera insatser på gym och hon berättar att det blivit allt vanligare att styrketränade motionärer blivit ertappade med att ha dopat sig.

– Det är ett otroligt stort mörkertal, det förekommer mycket mer än vad man tror. Även bland personer man inte tror dopar sig, säger hon.

Hör Karim berätta i klippet ovan om hur sociala medier påverkade honom när han bestämde sig för att dopa sig.

* Karim heter egentligen något annat.

Antalet anmälda dopningsbrott i Sverige:

2019: 2 222

2020: 2 597

2021: 2 669

2022: 2 287

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet