Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, anser att tiggeri varken ska förekomma i Katrineholm eller resten av Sverige. Foto: TT/SVT

Katrineholm utökar tiggeriförbudet

Publicerad

Kommunstyrelsen i Katrineholm har nu beslutat om att utöka stadens tiggeriförbud. Det efter att Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstat för förslaget vid ett sammanträde under onsdagen.

– Vi tycker egentligen att det här är en fråga som riksdagen ska besluta om, men eftersom de inte gör det så beslutar vi om det här i Katrineholm, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Sedan början av augusti råder tiggeriförbud i Katrineholms centrum och det utökade förbudet kommer att innebära att det även blir förbjudet att tigga i handelsområdet Lövåsen i nordöstra Katrineholm.

– Vi anser inte att vi ska ha tiggeri vare sig i Katrineholm eller i Sverige. Tiggeriförbudet är en tydlig signal om att vi inte ska ha tiggeri i Sverige, säger Göran Dahlström (S).

Tiggeriförbud i Katrineholm

”Det är fullständigt fel”

– De flesta tiggare som kommer hit kommer från Rumänien och Bulgarien och det är fullständigt fel. Vi ska inte ha någon export av fattiga människor från de här länderna till Sverige.

De som tigger gör det av en anledning och ser uppenbarligen ingen annan utväg än att tigga. Hur ser du på det?

Deras skyldighet egentligen är naturligtvis att vara hemma, stötta sina barn och se till att barnen får en utbildning och inte sitta utanför en butik i Katrineholm och tigga. De måste skaffa sig ett helt annat liv. Vi måste skicka den signalen, säger Göran Dahlström.

Aktuellt 2020

Planen är att tiggeriförbudet ska börja gälla den 1 januari 2020. Men innan det är aktuellt ska beslut tas i kommunfullmäktige i oktober och efter det är det upp till länsstyrelsen att avgöra om det utökade tiggeriförbudet blir verklighet.

– Jag litar på att länsstyrelsen fattar ett beslut som man tror är riktigt och rätt enligt den juridik som finns. Gör de det så lutar det nog väldigt mycket åt att vi får rätt i den här frågan.

Kan överklaga

Om länsstyrelsen skulle ge ett nej kommer beslutet troligtvis att överklagas.

Övriga partier reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggeriförbud i Katrineholm

Mer i ämnet