En person står i ett kök och håller upp en stor pokal med en inskription. Runt halsen har personen flera medaljer, varav två är guldmedaljer och en är i brons. Köket i bakgrunden har en modern stil med ljusa väggar och metalliska detaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet och hör minnesatleten Sylvain Arvidieu berätta om värdelösa minnen – som kan vara bra att ha. Foto: SVT

Katrineholmaren Sylvain har världens näst bästa minne

Publicerad

I helgen arrangerades minnes-VM i Lund. Sylvain Arvidieu bärgade hem silverpokalen – både till Katrineholm och Frankrike.

– Minnestävlingar handlar mycket om teknik och det är mycket träning. Man brukar säga att det är 10 procent talang och 90 procent träning, säger han.

Deltagarna i minnes-VM tävlar i en tiokamp där olika minnesuppgifter ingår, exempelvis att memorera siffror.

Sylvain Arvidieu fick upp intresset efter att ha läst en bok om minnesteknik och upptäckte att det fungerade.

– Sedan fortsatte jag att utveckla mina färdigheter, säger han.

Siffror blir till bilder

Det finns olika hemsidor där man kan öva teknik och sitt minne. Sylvain visar en sida där 480 siffror är uppdelade på tolv rader. Sedan grupperar han siffrorna i grupper om tre.

– För varje kombination om tre siffror gör jag en bild, och de bilderna blir sedan en historia. Det är egentligen inte siffror man kommer ihåg utan bilder, säger han.

Ettor och nollor

Sylvain Arvidieu har en favoritgren – binära tal.

– Det är en ganska tråkig gren med bara ettor och nollor men det är samtidigt ganska overkligt att kunna rabbla tusentals, även om man har hållit på en stund. Utmaningen blir att jag först måste göra om det binära talet till ett vanligt för att sedan kunna göra en bild, säger han.

Det här året tävlade han för Frankrike där han har bott större delen av sitt liv.

– Men vi får se i framtiden, kanske nästa tävling blir för Sverige, avslutar Sylvain Arvidieu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.