Koloniförening i Mariefred befarar medlemsflykt om kommunen höjer arrendet

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun har upptäckt flera hundra markarrenden som har för låga avgifter. Fiskare, jägare och kolonilottsodlare riskerar nu att åka på en rejäl avgiftssmäll. För Ekhovs koloniförening i Mariefred ökar utgifterna med 40 000 kronor per år om ett nytt avgiftsförslag blir verklighet.

Strängnäs kommun har över 400 arrendeavtal som rör allt från kolonilotter och bryggor till fiskevatten och jaktmarker. Nu vill kommunen ta ett helhetsgrepp och besluta om ett regelverk som ska omfatta alla avtal. Tanken är att hanteringen av arrenden ska bli mer rättssäker och att avgifterna ska marknadsanpassas.

Ökade kostnader

Ekhovs koloniförening i Mariefred betalar drygt 1 300 kronor för att arrendera cirka 10 000 kvadratmeter. Om förslaget blir verklighet kan föreningen tvingas betala mångdubbelt mer och ordföranden Lars-Göran Malmquist befarar att alla medlemmar inte kommer att ha råd.

– Jag är rädd att två tredjedelar kan försvinna, säger han.

Följ med till Ekhovs koloniförening och hör ordförande Lars-Göran Malmquist om oron inför höjt arrende.

Arrendeavtal i Strängnäs

Kommunen har omring 400 arrendeupplåtelser.

Det handlar om mark på allt mellan 5 och 450 000 kvadratmeter som används till exempelvis jordbruk, jakt, fiske, kolonilotter och bryggor.

För 2022 uppskattas kommunens intäkter till cirka 2,2 miljoner kronor.

Hösten 2021 påbörjades en utredning kring avtalen. Nu ligger ett förslag till taxehöjningar på politikernas bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.