Hör kommunpolis Thomas Bergqvist i Eskilstuna berätta vad som händer om det tiggs utan tillstånd. Foto: SVT/Björn Lindgren/TT

Tillståndskrav för tiggeri infört – det här innebär det i praktiken

Uppdaterad
Publicerad

Som första kommun i landet kräver Eskilstuna från och med idag tillstånd för passiv penninginsamling på vissa platser i stan, och det är polisen som ska kontrollera att bestämmelsen följs.

– Har man inget tillstånd är det brott mot ordningslagen och straffet är böter, säger kommunpolisen Thomas Bergqvist.

För polisen innebär det främst ett informationsuppdrag och att kontrollera att det finns tillstånd. Om det saknas kan polisen avvisa personer från platsen, förklarar Thomas Bergqvist.

– Har man inget tillstånd är det brott mot ordningslagen och straffet är böter.

Tillståndet kostar 250 kronor och en ansökan kan göras på nätet eller direkt på polishuset i Eskilstuna.

Har informerat de som tigger

Eskilstuna kommun har också gått ut med information till dem som berörs av den nya bestämmelsen.

– Vi har jobbat hårt de senaste veckorna med att få ut informationen till de personer som finns ute idag och samlar in pengar, säger Göran Heldesten, jurist på Eskilstuna kommun.

– Det bästa är om informationen går ut tidigt innan polisen börjar jobba repressivt, säger Thomas Bergqvist.

Inga ansökningar ännu

Det har inte kommit in några ansökningar till polisen ännu. De som eventuellt kommer behandlas som vilken ansökan som helst. 

– Varje ansökan är individuell och man måste visa upp giltig legitimation för att hämta ut sitt tillstånd.

Tillståndsenheten hos polisen i Eskilstuna uppger i ett mejl till SVT Nyheter Sörmland att varje fall bedöms utifrån ordning och säkerhet på den aktuella platsen. På rättsenheten Öst vid polismyndigheten har man kommit fram till att giltighetstiden på ett tillstånd inte bör överstiga tre månader.

Kan bli remiss

Själva handläggningstiden beror på om ärendet måste skickas på remiss till kommunen eller inte. Dessutom måste man ha betalat ansökningsavgiften innan ärendet behandlas.

Hur polisen kommer att jobba i praktiken är enligt Thomas Bergqvist alltid en prioriteringsfråga.

– Att söka upp och avvisa folk som håller på med passiv penninginsamling ska naturligtvis vägas mot andra problemställningar som finns i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.