Läraren Lovisa i kort hår och grön t-shirt berättar hur hon gör för att motivera unga till studier under tiden de är häktade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se läraren Lovisa berätta hur hon gör för att motivera unga till studier under tiden de är häktade. Foto: Aymen Mussa/SVT

Kraftig ökning av häktade barn – lärarbrist inom Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården behöver anställa fler häkteslärare då allt fler unga under 18 år med skolplikt häktas. En av lärarna som möter unga klienter är Lovisa Jansson, som arbetar i Nyköping.

– Det är fantastiskt att se vad ett godkänt betyg kan betyda för en klient, säger hon.

Läraren Lovisa Jansson sökte sig till Kriminalvården för ungefär två år sen för att hon ville göra skillnad. Hennes tidigare erfarenheter från praktik på gymnasium och arbete inom vuxenutbildning har kommit till nytta.

På häktet i Nyköping får klienter med skolplikt regelbundet träffa henne – resten av tiden är det självstudier som gäller.

– Vi har de som kommer hit och som är motiverade och sen finns det de som säger blankt nej till studier, säger Lovisa Johansson.

”Bryta den onda cirkeln”

Antalet barn under 18 år som häktats runt om i landet har ökat kraftigt de senaste tre åren. Hittills i år har 234 barn häktats och det ökade trycket gör att Kriminalvården behöver prioritera skolpliktiga då fler barn dras in i kriminalitet.

– Skolan är en viktig del av isoleringsbrytande åtgärder för de unga. Visionen är att bryta den här onda cirkeln och då behöver vi också kunna ge de bra förutsättningar för studier, säger Ann-Catrin Ström, kriminalvårdschef i Nyköping.

Telefonundervisning på häktet

Enligt Kriminalvårdens senaste årsredovisning är det lärarbrist inom myndigheten och på flera häkten runt om i landet är det telefonundervisning som gäller.

För att möta det ökade behovet behöver Kriminalvården anställa tre häkteslärare och 28 pedagogiska handledare. Totalt finns nio häkteslärare och man har redan rekryterat sju handledare.

Finansiering sker genom Kriminalvårdens ökade tillskott som myndigheten fick tidigare i år.

Hur gör läraren Lovisa för att motivera unga till studier i häktet? Hör henne berätta i klippet ovan.

Avslutade häktningar under 18 år i Sverige

2020: 139

2021: 160

2022: 194

2023: 335

2024: 234 (till och med 31 juli)

Avslutade häktningar under 18 år i Sörmland

2020: 0

2022: 1

2023: 6

2024: 3 (till och med 31 juli)

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.