Läraren Lovisa Jansson sökte sig till Kriminalvården för ungefär två år sen för att hon ville göra skillnad. Hennes tidigare erfarenheter från praktik på gymnasium och arbete inom vuxenutbildning har kommit till nytta.
På häktet i Nyköping får klienter med skolplikt regelbundet träffa henne – resten av tiden är det självstudier som gäller.
– Vi har de som kommer hit och som är motiverade och sen finns det de som säger blankt nej till studier, säger Lovisa Johansson.
”Bryta den onda cirkeln”
Antalet barn under 18 år som häktats runt om i landet har ökat kraftigt de senaste tre åren. Hittills i år har 234 barn häktats och det ökade trycket gör att Kriminalvården behöver prioritera skolpliktiga då fler barn dras in i kriminalitet.
– Skolan är en viktig del av isoleringsbrytande åtgärder för de unga. Visionen är att bryta den här onda cirkeln och då behöver vi också kunna ge de bra förutsättningar för studier, säger Ann-Catrin Ström, kriminalvårdschef i Nyköping.
Telefonundervisning på häktet
Enligt Kriminalvårdens senaste årsredovisning är det lärarbrist inom myndigheten och på flera häkten runt om i landet är det telefonundervisning som gäller.
För att möta det ökade behovet behöver Kriminalvården anställa tre häkteslärare och 28 pedagogiska handledare. Totalt finns nio häkteslärare och man har redan rekryterat sju handledare.
Finansiering sker genom Kriminalvårdens ökade tillskott som myndigheten fick tidigare i år.
Hur gör läraren Lovisa för att motivera unga till studier i häktet? Hör henne berätta i klippet ovan.
Avslutade häktningar under 18 år i Sverige
2020: 139
2021: 160
2022: 194
2023: 335
2024: 234 (till och med 31 juli)
Avslutade häktningar under 18 år i Sörmland
2020: 0
2022: 1
2023: 6
2024: 3 (till och med 31 juli)
Källa: Kriminalvården