Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häktet på Arnöanstalten växer. Hör ställföreträdande kriminalvårdschef Jimmy Dickson berätta om situationen på det fullbelagda häktet. Foto: SVT

Nyköpings häkte sprängfyllt efter polisinsatser – snart öppnar 44 nya platser

Uppdaterad
Publicerad

Det är överfullt på häktet i Nyköping. I förra veckan satt 40 personer i länet häktade för olika brott. Men till hösten öppnas en helt ny avdelning med ytterligare 44 platser.

Polisen i Eskilstuna berättade nyligen att de satsningar myndigheten har gjort för att komma åt den grova brottsligheten har gett resultat. Polis har beslagtagit vapen och narkotika och även lyckats gripa flertal personer med koppling till kriminella gäng.

– Vi har drygt 40 personer häktade, mot 20–25 i normalfallet. Av dessa är 13 kopplade till konflikter mellan kriminella nätverk i Eskilstuna, sa Christer Sjöqvist, tillförordnad chef för utredningssektionen i Södermanland vid en presskonferens.

Häkte på två platser

Polisens arbete i Eskilstuna har ökat belastningen på länets häkte som finns i Nyköping. Där finns häktesplatser dels i anslutning till polishuset men också på anstalten på Arnö. Häktet har totalt 39 platser och tar emot häktade både med och utan restriktioner.

– Beläggningsläget inom kriminalvården är ansträngt. Vi har märkt av ett högre inflöde av häktade personer, säger Jimmy Dickson, ställföreträdande kriminalvårdschef i Nyköping.

Hör Jimmy Dickson i videoklippet ovanför berätta om häktet i Nyköping som i höst blir större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.