– Den situation som ungdomarna har är helt ohållbar, säger Catarina Rehnström, ordförande i föreningen Livboj 18, som är en av föreningarna bakom protestbrevet.
I brevet får kommunen kritik för att göra för lite för de ensamkommande som helt eller delvis saknar bostad.
– Vi vill att politikerna ska visa intresse för den här frågan och engagera sig i att hitta lösningar tillsammans med oss, säger Catarina Rehnström.
Räcker inte till alla
Enligt föreningen handlar det om drygt 55 ungdomar som har en ohållbar boendesituation. Det handlar om unga som studerar på gymnasiet, som i vissa fall sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.
Alla kommuner har de senaste åren fått statliga bidrag för att de ensamkommande som fyller 18 år i väntan på asylbesked ska kunna bo kvar i kommunerna, i stället för att ryckas upp från sin skolgång och flyttas till Migrationsverkets boenden.
För Nyköpings del handlar det om 2,6 miljoner för 2017 och 1,3 miljoner för 2018.
Men kommunen menar att resurserna inte räcker.
– Det är klart att det är oerhört allvarligt och problematiskt att ungdomar hamnar mellan stolarna. Men vi har låtit de ungdomar som har störst behov bo kvar i sin trygga miljö. Kommunen ser till att ungdomarna kan gå i skolan. Men ansvaret för dem som fyller 18 vilar tungt och otvetydigt på Migrationsverket, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).
Hoppas få hjälp
Föreningarna hoppas att brevet ska få politikerna att vilja bidra till de ideella krafter som erbjuder tillfälliga boenden för ungdomarna.
– Jag tror de kommer att hitta något sätt att hjälpa oss, när de inser vilken katastrofal situation vi kan få här i Nyköping. Vi kan inte ha ungdomar som inte har tak över huvudet, säger Catarina Rehnström.