Sedan överläkaren Katarina Strand Brodds gick ut och berättade att hon försökt att rädda livet på ett aborterat foster har en debatt dragit igång kring om vad som är rätt och fel, och blickar riktats mot Mälarsjukhuset i Eskilstuna där hon arbetar.
Särskilda skäl
Frågan gäller foster som skulle ha aborterats senast under graviditetsvecka 21, där kvinnan fått tillåtelse till sen abort till följd av särskilda skäl – men där det dragit ut på tiden till vecka 22.
För aborter efter vecka 18 krävs tillstånd av Socialstyrelsens rättsliga råd och de särskilda skälen kan handla om moderns ålder, psykiska problem, missbruksproblem eller skador på fostret.
”Väldigt svår situation”
Henrik Hård af Segerstad är överläkare och tillförordnad vårdenhetschef på Mälarsjukhuset.
– Skulle man rädda ett foster i en sådan situation skapar det en konfliktfylld och väldigt svår situation för kvinnan, säger han.
Han trycker dock på att frågan är väldigt svår, speciellt ur etiska aspekter, och vill inte gå in på hur han ser på Katarina Strand Brodds uttalande och agerande.
”Upp till IVO att titta på”
– Det vill jag inte kommentera. Det här ska inte utredas här utan det är i så fall upp till IVO eller Socialstyrelsen att titta på, säger han.
Han menar att riktlinjerna man har på Mälarsjukhuset följer abortlagen, och att de är desamma som på exempelvis Karolinska sjukhuset.
– Efter att jag såg detta på tv igår tog jag kontakt med Karolinska och de har samma rutiner som oss. Vilket är att fullfölja behandlingen. Och det är en abort.