En kvinna, länsarkitekten Christina Gustavsson, står utanför länsstyrelsens byggnad i Nyköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsarkitekten Christina Gustavsson berätta varför unga har det tufft på bostadsmarknaden, vilka krav de har och om förväntningarna är för höga. Foto: Erika Landt/SVT

Länsstyrelsen: Fler unga bor hemma på grund av bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

I flera sörmländska kommuner råder det bostadsbrist, och en grupp som drabbas är unga vuxna. Detta enligt en rapport från länsstyrelsen, som visar att bristen leder till att unga i dag bor kvar hemma hos sina föräldrar i högre utsträckning.

– Unga har ju en svårare situation än andra, säger länsarkitekten Christina Gustavsson vid Länsstyrelsen i Södermanlands län.

I 4 300 hushåll i Sörmland bor vuxna barn över 24 år kvar hemma. I hela Sverige är det runt 170 000 hushåll som har vuxna barn hemma, en siffra som ökat med 25 procent de senaste åtta åren, berättar Christina Gustavsson.

– Det blir fler och fler som bor kvar hemma fast de kanske skulle vilja flytta hemifrån, säger Christina Gustavsson.

Att fler bor hemma menar länsstyrelsen är en konsekvens av bostadsbrist.

Flera kommuner har bostadsbrist

Sju av nio kommuner i Sörmland har bostadsbrist, enligt Boverkets statistik. De enda kommunerna som har uppgett att de har balans på bostadsmarknaden är Katrineholm och Oxelösund.

Enligt Christina Gustavsson är länsstyrelsens roll i att föra en dialog med kommunerna, samt andra aktörer. Och hon menar att det krävs mer samarbete för att förbättra situationen.

– Här behöver ju kommunen och alla verksamma aktörer inom området, men också staten, ta ansvar för att samarbeta för att klara av arbetet med bostadsförsörjningen framåt.

I videon: Christina Gustavsson berättar varför unga har det tufft på bostadsmarknaden, vilka krav de har och om förväntningarna är för höga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.