”Man hör att det är lättare att få tag på droger än alkohol”

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av eleverna i årskurs två på gymnasiet i Nyköpings kommun har någon gång testat narkotika.

Det framgår i en undersökning från Landstinget Sörmland där eleverna har fått svara anonymt på frågor om hälsa.

– Jag har hört många säga att här i Nyköping är det lättare att få tag på droger än alkohol, säger Sofie Jonsson som är elev på Nyköpings Gymnasium.

Ungdomsbrott

Alkoholen minskar

– Sen är det många som talar för droger i stället för alkohol. Det är mycket på facebook, att ungdomar delar fördelar med droger och nackdelar med alkohol, säger Sofie Jonsson.

– Krutet har man väl lagt på alkoholen och man ser att alkoholkonsumtionen går ner bland ungdomar. Nu får man nog börja tänka på andra saker, säger Marjo Gustafsson (S) socialnämndens ordförande i Nyköping.

Nyköping över rikssnittet

I undersökningen som elever i alla sörmländska kommuner, i årskurs två gymnasiet får svara på, uppgav 13 procent av tjejerna och 18 procent av killarna att de någon gång har använt narkotika.

Fördelat på Sörmlands kommuner ligger många under eller runt rikssnittet som är 17 procent. Högst bland Sörmlands kommuner är Nyköping med 19 procent.

Vad säger du om den siffran?

– Jag tror att den stämmer. Det är för att det finns så mycket tillgängligt, med cannabis framförallt, för det är det man testar mest, säger Marjo Gustafsson (S).

Lagligt i andra länder

Emilia Martinsson, också elev på gymnasiet i Nyköping, tror att influenser från populärkultur och andra länder kan påverka ungdomars inställning till cannabis.

– Jag tror det påverkar att man ser att det är lagligt i USA eller Holland. Då tänker väl folk att om det är lagligt så kan det väl inte vara så farligt.

”Vi måste göra mer”

Marjo Gustafsson (S) tror att för att motverka narkotikaanvändningen måste man arbeta mer förebyggande.

– Jag tror det startar från tobak så vi måste gå ner i åldrarna,

Tycker du att ni gör tillräckligt i dag?

– Jag tror aldrig man gör tillräckligt utan vi måste absolut göra ännu mer.

– Vi som medborgare, alla i samhället måste ta ansvar för våra ungdomar. Går vi förbi en busstation och vi misstänker att ungdomar sitter där och drogar varför inte gå fram och fråga?, säger Marjo Gustafsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet