Lista: Så återgår kontorsarbetarna på länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Onsdag 29 september tas i stort sett alla coronarestriktioner bort. Kommunerna är stora arbetsgivare i länet, och här kommer det inte att bli en full återgång till kontoren. Det visar en rundringning som SVT har gjort.

Möjlighet till distansarbete är något som många kommuner anser stärker deras attraktivitet som arbetsgivare. Dock berörs inte majoriteten av de anställda hos kommunerna av hemarbete eftersom de har uppgifter som kräver närvaro i verksamheterna.

Här kan du läsa mer om hur kommunerna ser på återgången till kontoren.

Coronaviruset i Sörmland

Eskilstuna: En successiv återgång där verksamheternas chefer ansvarar för hur återgången ska ske. Läs mer här.

Flen: Öppnar inte upp kontoren från dag ett. Hur återgången ska gå till får växa fram under hösten och vintern. Kommunen ska se över vad en hybridlösning innebär och om det är rimligt med två arbetsplatser, en där hemma och en på jobbet.

Gnesta: En försiktig återgång står i fokus och planer ska tas fram med information till chefer om hur man ska tänka kring återgången. Kommunen är i grunden positiv till distansarbete hemifrån, men det beror på arbetsuppgiften.

Katrineholm: Kommunen har tagit fram en rutin för distansarbete för de verksamheter där detta är möjligt. Framöver kommer en tvådagarsgräns för distansarbete införas. Möjligheten till distansarbete högst två dagar i veckan ska också diskuteras med chefen och hänsyn ska tas till arbetsmiljö och om verksamheten tillåter distansarbete.

Nyköping: Fortsatt hemmaarbete för dem vars arbetsuppgifter tillåter det ska vara en möjlighet. Samtidigt innebär inte det att det måste vara på det sättet. Anställda och chefer ska tillsammans diskutera fram vad som är rimligt. Det är inte aktuellt att alla som jobbat på distans under pandemin återgår till jobbet från dag ett.

Oxelösund: Nya riktlinjer om distansarbete träder i kraft i oktober. Något som inte funnits tidigare. Kommunen är positiv till fortsatt distansarbete där det är möjligt. Om det är möjligt och i vilken utsträckning bestäms av de olika verksamhetscheferna. Det finns ingen särskild återgångsplan. Om man vill tillbaka till jobbet eller ha fortsatt distansarbete så ska detta diskuteras och lösas med cheferna.

Strängnäs: Kommunledningen har tagit fram råd och rekommendationer för chefer om medarbetare. Kommunen har ett öppet förhållningssätt till hemarbete där lösningar kan se ut på olika sätt. Detta ska diskuteras mellan chefer och medarbetare.

Trosa: Kommer ha en successiv återgång till jobbet. Fler möten kommer troligtvis ske på plats, men mötenas och dagarnas karaktär avgör om människor måste träffas fysiskt. En strategi kring återgången ska tas fram under oktober. Kommunen vill titta närmare på de fördelar som digitalt hemarbete gett.

Vingåker: Kommunen anser att det är viktigt att kunna fortsätta erbjuda distansarbete för sina medarbetare. Många av dem som är anställda inom kommunen har kompetenser som behövs, men de bor inte alltid i Vingåker. Därför finns ett förslag på inriktningsbeslut om att låta medarbetare kunna fortsätta arbeta på distans. I alla fall inom de verksamheter som möjliggör detta.

Källor: HR- och personalchefer på de sörmländska kommunerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet