Tvångstankar har nästan alla människor, men vissa drabbas mer och vissa mindre. En del har så pass stora besvär att de får diagnosen OCD, tvångssyndrom, – vilket mellan en och två procent av befolkningen har.
– Om du får diagnosen berörs du så pass mycket av det att det är en funktionsnedsättning, säger Erik Andersson som är forskare vid Karolinska institutet.
Behov av egenvård för tvångstankar
En betydligt större del av befolkningen störs ganska mycket av tvångstankar, men det är bara de som får diagnosen tvångssyndrom som får tillgång till psykiatrisk- eller läkemedelsbehandling.
Det finns därför ett behov av ett egenvårdsprogram, enligt forskarna på Karolinska institutet.
– Det behöver inte vara en fulldosbehandling för en psykiatrisk diagnos, utan det kan vara ganska enkelt och något man kan jobba med på egen hand för att inte överbelasta sjukvården med terapeutresurser.
Än så länge är det inte klart när egenvårdsprogrammet ska släppas. Innan det kan tas fram kommer en större studie göras.
Risker med diagnosen OCD
För de som lever med OCD finns det en högre risk att drabbas av depression. Det finns även en större risk för självmord.
– Man kan få en förkortad livslängd, bli långtidssjukskriven och hamna utanför arbetsmarknaden.
Det finns flera specialistmottagningar i olika delar av landet, men också internetbehandlingar som personer med OCD kan ta del.
Effektiv behandling
Går det att bota tvångssyndrom?
– Ja, det gör det. Vi har två olika typer av behandlingar som fungerar väldigt väl mot OCD. Det ena är läkemedelsbehandling, det som brukar kallas för antidepressiva läkemedel. Studier har visat att det till stor del ger en rejäl sänkning av symptomen. Den andra är psykologisk behandling, som kognitiv beteende terapi, som också visat sig vara effektiv.
När ska man söka vård?
• Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning om det påverkar din vardag mycket.
• Läkare gör en bedömning av dina besvär och om det behövs skriver läkaren en remiss till en psykiatrisk mottagning för behandling inom psykiatrin.
• Ring 1177 om du vill ha hjälp att bedöma symtomen.