Lista: Vattentillgång och bevattningsförbud i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det ser olika ut i de sörmländska kommunerna vad gäller vattentillgången och bevattningsförbud. Längs kusten är grundvattennivåerna lägre än i norra länsdelarna. Men vattentillgången är också beroende av hur kommunerna får sitt dricksvatten, från grundvatten eller ytvatten, samt kapaciteten i anläggningarna.

Eskilstuna: Grundvattennivåerna har återhämtat sig till normala nivåer. Även mindre vattentäkter i Alberga och Bälgviken har återhämtat sig och det ser bättre ut än förra året. Centrala Eskilstuna tar också dricksvatten från ytvatten. Inget bevattningsförbud just nu.

Flen, Katrineholm, Vingåker: Ingen vattenbrist, men bevattningsförbud har införts dagtid. Görs för att fördela förbrukningen jämnare över dygnet och förhindra dunstning.

– Bevattningsförbud gäller mellan klockan 06.00 och 20.00. Det handlar om att vi vill få till en attitydförändring, säger Helen Sylvefjord, affärsområdeschef på Sörmland vatten och avfall AB.

Gnesta: Har haft bevattningsförbud sedan 2018. Nivåerna på grundvattnet är under de normala och har fortsatt sjunka. Från 5 maj gäller bevattningsförbudet i hela kommunen där Björnlunda och Laxne tidigare varit undantagna.

Nyköping: Finns tendenser att till att vattnet inte fyllts på tillräckligt. Speciellt vad gäller mindre magasin. Utvecklingen följs noga och inom ett par veckor ska kommunen ”se var de står” gällande bevattningsförbud.

– Det har inte riktigt fyllts på ordentligt i vinter. Det ser inte helt perfekt ut och nu har växtsäsongen dragit igång, säger Mats Lindberg, va-chef i Nyköping.

Oxelösund: Får sitt vatten från Nyköpings största magasin. Just nu finns ingen akut oro för vattenbrist, men kommunen hoppas inte på en torr sommar.

• Strängnäs: Får sitt dricksvatten från Stockholm. Därav är kommunen beroende av hur vattentillgången ser ut i huvudstaden. För närvarande inget bevattningsförbud.

Trosa: Vattenförsörjningen ser okej ut för tillfället, men kommunen avvaktar mätningar i maj. Inget bevattningsförbud just nu, men det kan ändras beroende på vad maj-mätningarna visar. Trosa är en pendlarkommun och i coronatider är det fler som stannar hemma. Det innebär att fler använder vatten, något som märks i kommunens mätningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.